Zadar

PRVI GOST HRT-ovog DOKUMENTARNOG SERIJALA

VIDEO Bašić: Sretan sam jer su svi moji projekti dočekali buđenje

Zadar je za mene bio blještavi grad, simbol velikog svijeta, a ta je fascinacija prisutna i danas, kaže Bašić

Zadarski arhitekt Nikola Bašić gostovao je u prvoj epizodi HRT-ovog serijala Mistika uspjeha, koji donosi 10 biografskih priča o uspjehu istaknutih pojedinaca s naših područja. Bašiću je tako pripala čast da otvori ovu seriju priča u kojoj će gostovati Nenad Bakić, Zrinka Cvitešić, Peter W. Galbraith, Asim Kurjak i dr.

Bašić je i hrvatskoj javnosti poznat po projektiranju Morskih orgulja i Pozdrava sunca u Zadru, križeva na Kornatima, hotela u šibenskoj marini Mandalini i nizu drugih projekata koji su kompletno promijenili vizure određenih prostora.

- Nemojmo se bojati mozaičnosti svijeta koja stvara ukupnu sliku, ali se trudimo da naša zrnca u mozaiku imaju jasnu boju i da žarko svijetle. Ako si usamljeni jahač na pravoj stazi, onda to nije loš put, otvara svoju priču Bašić, koji otkriva detalje o djetinjstvu u Murteru, autoritetima koji su ga obilježili za cijeli život, dolasku u Zadar, smrti starijeg brata koji ga je usmjerio prema arhitekturi

- Zadar je za mene bio blještavi grad, simbol velikog svijeta, a ta je fascinacija prisutna i danas. Nisam nikada grad doživljavao iznutra jer nisam gradski čovjek, čak i danas ga gledam izvana, s određene distance. Zato umišljam da mogu tako, iskosa, vidjeti neke stvari koje se ne mogu vidjeti ravno, kao kod ljudi koji su u njemu rođeni.

Predstavio je i svoj inovativni koncept organizacije stana, s ulaznim prostorom u kojem primate poštare i druge posjetitelje koje ne želite da uđu u prostor, iz kojeg se ulazi u dnevne prostore, a zatim u treći dio s kupaonicama i spavaćim sobama. Grozi se diktata modernizma, a arhitekture nema bez komunikacije i konteksta okolini u kojoj se gradi.

O Bašiću govore i njegovi prijatelji, poslovni suradnici, između ostalih Vladimir Skračić, Nives Kozulić, Jadranka Fržop, Goran Pauk... Sam Bašić posebno emotivno govori o polju križeva na Kornatima.

- Sretan sam što sam mogao vidjeti rezultate svojih promišljanja koja su se nekada činila megalomanskima, dalekima. Svi su moji projekti doživjeli u jednom trenutku buđenje. Doživljavam ih kao odapete strijele koje kad-tad moraju pronaći svoj cilj, a nije važno hoću li ja biti na tom cilju i vidjeti kako će izgledati, zaključio je svoju priču.


View on YouTube

PRIKAŽI KOMENTARE (27)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA