Kultura

ODGOVOR NA OPTUŽBE ZA LAŽI IZ ODJELA KULTURE

Više od šest navoda o podjeli novaca, a sama Pročelnica insinuira nedozvoljene radnje

Očekivana je bila reakcija, stil i argumentacija pročelnice za kulturu, a sve pod demagoškom optužbom nanošenje štete ugledu Grad Zadra.

Očekivana je bila reakcija, stil i argumentacija pročelnice za kulturu, a sve pod demagoškom optužbom nanošenja štete ugledu Grada Zadra.

Nema tome tako davno da je naše pisanje o jednom drugom, daleko važnijem segmentu gradskog života iz gradske uprave stigla SMS poruka kojom se omalovažava novinar i portal, da bi se ono na što smo upozorili ispravilo u obliku dodataka ugovora o financiranju.

Novci su vrlo osjetjiva stvar, osobito kada ih nema dovoljno u podjeli Odjela za kulturu. Znaju to predstavnici udruga za kulturu koji ovise o tim novcima i zbog toga se ne usude javno o tome govoriti kako se ne bi naljutili i osvetili im se oni koji o njima odlučuju. Radi se o javnom novcu, javnoj djelatnosti i javnost ima pravo znati.

- Kulturno vijeće je to koje odlučuje, kazala je na Gradskom vijeću pročelnica Dina Bušića, objašnjavajući kako se njihovi prijedlozi uglavnom slažu s onima u Odjelu za kulturu.
Međutim, povjerenstva kao što je to kod javnih poziva za sport, socijalu, tehničku kulturu - NEMA. Štoviše, imena povjerenstva za prigovore, zaštićeni su osobni podaci. Kako je moguće da unutar Grada Zadra postoje različita pravila i kriteriji?! Pročelnica u svom ispravku kaže da to može jer su u pitanju dva odsjeka unutar jedinstvenog odjela.

Sjednica Gradskog vijeća na kojoj se usvajao program javnih potreba u kulturi i sportu bila je 20. prosinca. Oni koji su se javljali na natječaj za kulturu nisu ni znali da su objavljeni rezultati, da nije bilo našeg pisanja o tome. Odluka o tome da su dobili i koliko novaca stizala im je tek polovicom siječnja. Nakon toga slijedi onaj nevjerojatno apsurdan postupak prigovora o kojem je suvišno trošiti riječi. Osobito nakon što podsjetimo kako nam je Pročelnica prije toga dala odgovor kako "Odluku o prigovoru donosi Gradonačelnik ".

Lani je na jedan takav prigovor s pozicije Gradonačelnika obeštećena jedna udruga s pet tisuća kuna, koliko se može dobiti izvan već raspoređenog novca. Postoje i druge mogućnosti rješavanja prigovora, napisali smo na osnovu informacija koje smo dobili. Tako što će se premijerna predstava Zadarskog plesnog ansambla, za koju su ove obljetničke godine izostali novci, riješiti kroz Zadarsko kazališno ljeto. Ništa zlonamjerno i tendenciozno,  a kamoli da se optuži resorna pročelnica za nedozvoljene radnje, kako je ona to sama aludirala u svom demantiju.

U programu financiranja javnih potreba u kulturi objavljenih pod Odjel za kulturu, nema promocije kulturnih događanja. Niti u dokumentu za Gradsko vijeće, objavljenom u Glasniku nema dobitnika tih potpora. Kako se oni mogu javljati naknadno ako nisu ispunili xy obrazaca na javni poziv. I to je također pitanje  zakonitog provođenja natječaja koji nam se nameće nakon ispravljenog  navoda iz Odjela za kulturu.

I na kraju,  nešto savim novinarski: umjetnička organizacija Zara koja je bila povod i primjer naših tekstova, i godinu dana ranije je tražila isti, za vas veliki iznos sa svim nemalim troškovima organizacije Zadar organ festivala. Lani ste odobrili koliko jeste, ali ove godine niste dali ni kunu simbolične podrške. Drago mi je da ste otkrili da orguljaši iz Zagreba planiraju povremeno zasvirati na orguljama u Katerdali, a da to nije festival kako sam svojim pisanjem "obmanjivala" javnost jer se program naziva Orgulje sv. Stošije i ta će zagrebačka udruga, kako nam je rekao član Kulturnog vijeća, dovesti niz eminentnih imena da na njima sviraju. Za 45 tisuća kuna!?

Iznos koji ste im odobrili bit će dostatan za naštimavanje orgulja. Samo me čudi kako to da njihovi nastupi nisu uvršteni u koncertnu sezonu za koju je ove godinu odobreno izdašnih 1.983 000 kuna.

 

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA