Zadar

PROŠIRENJE BAZENA LUČKE UPRAVE ZADAR

Vlada potvrdila da zadarska riva prelazi u ruke Države kao luka

Jučerašnjom odlukom Vlade RH o proširenju lučkog područja na Obalu Petra Krešimira IV, Lučka uprava Zadar (LUZ)preuzima gospodaranje Donjom rivom.

Jučerašnjom odlukom Vlade RH o proširenju lučkog područja na Obalu Petra Krešimira IV, Lučka uprava Zadar (LUZ) preuzima gospodaranje Donjom rivom.

To je konstitutivna odluka koja će se provesti u katastar nakon što Ministarstvo državne imovine "blagoslovi" geodetski elaborat koji je u pripremi. Tada će se Lučka uprava i upisati na pomorsko dobro koje se povećava za 114.936 metara četvornih. Lučka uprava Zadar gospodarit će se obalnim dijelom rive - od Sveučilišta ispred kojeg je spomenik Spirdonu Brusine do Morskih orgulja koje kao i Pozdrav suncu ostaju u izravnoj nadležnosti gradske vlasti. Riva je najveća i najljepša zadarska šetnica koje će formalno postati luka.

Grad Zadar je rado prepustio rivu Lučkoj upravi Zadar kako bi se preko Ministarstva pomorstva i izravnog zauzimanja državnog tajnika Josipa Bilavera, dobio novac iz EU programa za sanciju infrastrukture luke u koju će se pretvori gat nakon produljenja.

Iako je Grad Zadar u vrijeme gradonačelnika Živka Kolega skupo platio izradu studije kojoj je utvrđeno stanje i preporuka o preslagivanju 940 metara duge obale za 50 milijuna kuna, ta je studija bila u ladici. Izvađena je tek kada je olujno more uništilo podlokani mul zadarske rive.

Grad Zadar je najnovijim izmjenama Prostornog plana stvorio podlogu za preseljenje rive u ruke Države. Komunalcima je ostao i dalje zeleni pojas i ona nesretna škalja kojom se ona svake godine u ovo doba dohranjuje.

PRIKAŽI KOMENTARE (25)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA