Zadar

VOLONTERSKA ŠUMA

Volonteri uređuju obalu, Eko brodica nadzire akvatorij

U subotu se nastavlja ekološkim akcijama, sajmom udruga te izlaganjima predavača, među kojima će biti i nekadašnji ministar Slaven Dobrović

Od 31. svibnja do 1. lipnja na području Obrovca održavat će se Festival volonterstva, na kojem će se održati predavanja i radionice na temu ekologije te provesti ekološka akcija čišćenja Zrmanje.

U petak ujutro u tome će im pomoći Eko brodice. Zadarska županija u suradnji s tvrtkom „Ciklon d.o.o" uključiti će se u akciju tako što će osigurati angažman svoje Eko brodice - specijaliziranog broda čistača mora namijenjenog intervencijama kod iznenadnih onečišćenja mora ali i nadzoru morskog akvatorija Zadarske i Ličko-senjske županije.


Dolazak brodice u Obrovac uklopit će se u plan redovitog obilaska akvatorija dviju županija pa će se time izvršiti i svojevrsna eko patrola Zadarskog kanala, Virskog mora, Ninskog i Ljubačkog zaljeva, Velebitskog kanala, Novskog ždrila te naposlijetku i Novigradskog mora i kanjona rijeke Zrmanje kao posebno osjetljivih i zaštićenih dijelova prirode. Također, svim sudionicima akcije bit će prezentiran i dio ostale opreme za intervencije poput skimera za prikupljanje i odvajanje ulja od vode.

U čišćenju obale rijeke Zrmanje sudjelovat će svi raspoloživi volonteri predvođeni Volonterskim klubom Srednje škole Obrovac. Tijekom samog čišćenja Odjel za ekologiju agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, odnosno dr.sc. Bruna Petani, dr. sc. Melita Mokos i dipl. ing. Ivana Zubak vršit će monitoring i analizu pronađenog i prikupljenog otpada. U poslijepodnevnim satima zanimljiva predavanja održat će stručnjaci Odjela za ekologiju agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru te Irma Popović Dujmović iz organizacije WWF Adria.

U subotu se nastavlja ekološkim akcijama, sajmom udruga te izlaganjima predavača, među kojima će biti i nekadašnji ministar Slaven Dobrović.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA