Zadar

DRVENA PASARA

Vraća se popularna linija na vesla od Preka do Školjića

Na porinuću, koje je izazvalo pažnju prolaznika i turista, uz majstore Ivana i Damira, bili su i polaznici Male škole brodogradnje u POU Dom na žalu i voditelj Damir Mihalić i načelnik Općine Preko Jure Brižić

Nakon tri tjedna rada na brodu koji su za popularnu liniju na vesla Preko - Školjić kupili Općina Preko i TZO Preko, drvena pasara Sv. Pavao Pustinjak jučer je porinuta u more, pišu Naši školji.

- Vjerovali smo da će, kad smo objavili poziv da nam se jave zainteresirani vlasnici drvenih brodova za održavanje linije Preko - Školjić, netko naslijediti pokojnog barba Šimu. Budući da nije bilo interesa, odlučili smo sami kupiti polovni brod i vratiti popularnu mjesnu liniju koja je postala zaštitni znak cijelog otoka, govori Ivan Košta, direktor TZO Preko, te ističe da su po pasaru išli u Crikvenicu i odmah je testirali na dugoj vožnji do Preka.

U tri tjedna, koliko su on i Damir Brižić radili na brodu, skinuli su kabinu, izvadili motor i obavili detaljnu obnovu kako bi mogla sigurno zaploviti s mula na Magazinu prema Školjiću.

- Pasara je sagrađena u brodogradilištu u Puntu na otoku Krku 1972. godine, duga je 5,15 metara, a široka 1,85 metara. Dobila je ime Sv. Pavao Pustinjak po istoimenom samostanu na Školjiću, a dok smo radili, javio nam se naš Prečanin, Mladen Gregov, i on će od subote, 11. srpnja na vesla prevoziti turiste i domaće na Školjić. Iako se na početku činilo da će to biti nemoguća misija, tradicija vožnje drvenim kaićem na Školjić neće se prekinuti. Riječ je o autentičnom doživljaju, a TZ ima zadatak održati ovu liniju na vesla u izvornom obliku i duhu kako sada, tako i u budućnosti, poručuje Košta.

Na porinuću, koje je izazvalo pažnju prolaznika i turista, uz majstore Ivana i Damira, bili su i polaznici Male škole brodogradnje u POU Dom na žalu i voditelj Damir Mihalić i načelnik Općine Preko Jure Brižić, a nakon simboličnog zalijevanja pasare pjenušcem, malim kalafatima pripala je čast da se prvi provezu do Školjića.

Drvena pasara Sv. Pavao Pustinjak plovit će od subote, 11. srpnja svaki dan od 8.30 do 12.30 i od 15 do 19 sati. Cijena povratne karte za jednu osobu iznosi 5 kuna.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA