Kultura

ZPA I RADIO 057 NA SVJETSKI DAN PLESA

Za autoricu hrvatske poruke izabrana Sanja Petrovski

U nedjelju, 28. travnja na Poljani pape Ivana Pavla II s početkom u 18 sati održat će se susret plesnih grupa povodom Svjetskog dana plesa

U nedjelju, 28. travnja na Poljani pape Ivana Pavla II s početkom u 18 sati održat će se susret plesnih grupa povodom Svjetskog dana plesa. Organizator je Radio 057 radio i Zadarski plesni ansambl, a uz njih nastupit će i Baletna udruga Pirueta, Gimnastički klub Sirena, Plesna udruga Belus, Plesni odjel Glazbene škole B. Bersa. Nastavljajući obilježavanje i slavljenje plesa, u ponedjeljak, 29. travnja u HNK Zadar s početkom u 20 sati održat će se predstava Pjesma protiv žena u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla.

Međunarodni dan plesa obilježava se od 1982. godine na inicijativu Međunarodnog plesnog odbora (IDC) u sklopu Svjetskog ITI (International theatre institute) centra.Svake godine odabire se značajan koreograf ili plesni umjetnik kako bi formulirao ovu poruku koja se potom šalje širom svijeta.

Ove godine je hrvatsku poruku napisala Sanja Petrovsku, a međunarodnu Karima Mansour iz Egipta.

Evo poruke zadarske plesne pedagoginje:

Kako sažeti sve želje i stremljenja vezana za ples u par rečenica? Na ovaj, nama važan dan, poručujem svim plesačima i ljubiteljima plesa: neka nam ples bude početak i kraj.

Dok plešemo - izloženi tuđoj prosudbi u ovoj možda najosobnijoj umjetničkoj formi, budni smo u tijelu: sada i ovdje. Postavljamo pravila, zatim ih svjesno kršimo, otvoreni iskustvu i slobodni.

Čak i kada vrijeme prođe a strast utihne - ostaje svijest o tijelu. Svaka naša stanica ima inteligenciju i volju, naše tijelo ima ogromnu inteligenciju i strahovitu volju. Pa pokrenimo ga! Zaplešimo.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA