SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713996000 AND gallery_id = 8842File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713996000, '8842', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Za koncesionara terminala u Gaženici Zadar je veličanstven projekt - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

PREDSJEDNICA i GOTOVINA NA SVEČANOM OTVORENJU

Za koncesionara terminala u Gaženici Zadar je veličanstven projekt

U Gaženici je jutros svečano otvorena zgrada Putničkog terminala. Otvaranju su nazočili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, izvršni direktor Global Ports Holding Stephen Xuereb, ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić te župan Zadarske županije i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar Božidar Longin.

U Gaženici je jutros svečano otvorena zgrada Putničkog terminala. Otvaranju su nazočili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, izvršni direktor Global Ports Holding Stephen Xuereb, ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić te župan Zadarske županije i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar Božidar Longin.

Radovi na zgradi terminala započeli su u rujnu 2016. godine, a završeni su godinu dana kasnije. Uloženo je više od 26 milijuna eura, a u cijelu luku 186 milijuna eura iz kredita Europske banke i njemačke razvojne banke.

- Zadar danas kao mali koji grad na Mediteranu ima modernu luku izvan gradske jezgre, udaljenu svega 3,5 kilometra, čime je Poluotok rasterećen od prometa i njegovih štetnih posljedica. Suradnjom sa Zipom dobivamo pristup znanjima i promotivnim kanalima koje do sada nismo imali. Od koncesionara se očekuje ono što je potpisano, povećanje broja putnika na 220 tisuća, otvaranje home porta u roku od četiri godine te povećanje putnika u međunarodnom prometu od 40 posto. Što se tiče samih prostora na terminalu, sada smo na 13 komercijalnih ugovora, policija, Lučka kapetanija i carina su u fazi preseljenja i trebali bi dovršiti proces do kraja ove godine, najavio je Škifić.

U budućnosti će se raditi na boljim uvjetima za putnike u domaćem prometu, kvalitetnijim uslugama u ribarskim lukama, a izgradnjom obalnih zidova vrijednih preko 100 milijuna kuna omogućit će se razvoj teretnog prometa.

- Sretan sam što je s nama hrvatska predsjednica koja je položila kamen temeljac, a sada vidi plodove našeg rada. Zgrada se postupno stavlja u funkciju, a gospodarstvo će njome dobiti točku na i. Profitirati će brojne druge gospodarske grane, što će biti posebno vidljivo kada Zadar uskoro postane polazna luka za cruisere koji će kretati po cijelom svijetu. Moramo se za to dobro pripremiti, podići kvalitetu hotelskog smještaja i proširiti kapacitet zračne luke. Dobili smo mogućnost postati prometnim središtem cijelog ovog dijela Europe, što smo nekada i bili. Gaženica ide dalje, hvala svima koji su nas do sada pratili, poručio je župan Longin.

Stephen Xuereb rekao je kako im je Zadar važan dodatak ponudi na Mediteranu, nakon Venecije i Crne Gore to će upotpuniti ponudu na cruising tržištu.

- Nastavljamo raditi i nadamo se da ćemo pomoći Zadru u razvoju, kao i cijeloj Hrvatskoj. Posvećeni smo donošenju izvrsnosti u ovom poslu. Zadar je veličanstven projekt, ima dobru infrastrukturu i sve preduvjete za dodatni rast, rekao je Xuereb.

Za kraj su svoje oduševljenje projektom izrazili pomoćnik ministra Josip Bilaver te hrvatska predsjednica.

- Zadar se ne bi mogao razvijati bez kvalitetne infrastrukture a ovdje se prožimaju morski, kopneni i zračni putevi. Uspješno ste završili zgradu terminala od koje će koristi imati Zadrani i njihovi gosti nego i cijela domovina. Ovo je završetak lijepe priče ali i važan iskorak za zadarski turizam. Hvala svima koji su uz izniman napor Zadar pretvorili u moderan lučki grad, rekla je Grabar-Kitarović, nakon čega je proglasila putnički terminal Gaženice otvorenim.

Predsjednica otvorila putnički terminal u Gaženici
Foto: 057info (Marko Dimić)
PRIKAŽI KOMENTARE (9)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA