Kultura

U ZADRU ĆE SE OBILJEŽITI EU GODINA OBNOVE BAŠTINE

Za sv. Nikolu 3.4 milijuna eura ukoliko iz Grada i Ministarstva ispune obećanja

U europskoj godini kulturne baštine, kojom je proglašena 2018. godine, jedan od najvažnijih događa bit će velika konferencija o podvodnoj arheologiji koju ćemo organizirati u listopadu Zadru.

ZADAR- U europskoj godini kulturne baštine, kojom je proglašena 2018. godine, jedan od najvažnijih događa bit će velika konferencija o podvodnoj arheologiji koju ćemo organizirati u listopadu Zadru, najavila JE ministrica kulture Nine Obuljen Koržinek.

Domaćin će biti Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru. Kao najvažnija svjetska institucija koja povezuje sve stručnjake članice država UNESCO-va po pitanju zaštite, očuvanja i promocije podvodne kulturne baštine, zadarski centar organizirat će dvodnevni skup pod nazivom ,,Podvodna kulturna baština u Europi danas".

U planu Ministarstva kulture, gdje na EU projektima radi Zadranka Anastazija Magaš, istaknuto mjeto u ovoj godini dobila je obnova dijela zadarske kulturne baštine.
Za projekt obnove kompleksa sv. Nikole, kojeg je nositelj Međunarodni centar za podvodnu arheologiju uz Grad Zadar, planiran je iznos od 3.4 milijuna eura. Krajem rujna očekuje se  objava poziva za dostavu dokumentacije na natječaj s kojim bi se dobio taj iznos i to bespovratno.
Luka Bekić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju kojem su osnivači RH i UNESCO, bio je iznenađen na takvu informaciju koja je nedavno objavljena na portalu eu-projekti.
To je već ozbiljan korak u pripremama za taj opsežan projekt. Arheološka istraživanja su obavljena, krovište sv. Nikole je sanirano, a zadarski arhitekt Ante Uglešić napravio je idejno rješenje.

- Da bi mogli izraditi projektnu dokumentaciju treba nam iznos od 800 tisuća kuna kojeg su obećali sufinancirati iz Ministarstva kulture i Grada Zadra, podsjetio je ravnatelj Bekić.
Iako je kompleks sv. Nikole dominantan na zapadnom dijelu Poluotoka, gradske vlasti do sad nisu niti na jedan način pomagali Centru, koji je kao državna ustanova osnovan prije 10 godina, u revitalizaciji tog prostora. Dolaskom gradonačelnika Branka Dukića iskazan je interes gradske vlasti za taj kapitalni projekt, a sklonost zadarskom centru u odnosu na svoje prethodnike iskazala je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Još samo da obistine svoja obećanja i podijele trošak izrade projektne dokumentacije kako bi Međunarodni centar za podvodnu arheologiju bio spreman za natječaj na kojem mu se nude neophodni novci za obnovu vrijedne kulturne baštine u Zadru.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA