Zadar

KOLIKO DUGO INSTITUCIJE RADE SVOJ POSAO

Za tri slučaja koja su uzdrmala zadarsku javnost - ODO ima isti odgovor

Kada je gradonačelnik Zadra prije tri tjedna izjavio kako ni policija ne zna tko je nasipao u Foši, iz PU zadarska žurno su nas obavijestili kako su baš tog dana završeni izvidi i dokumentacija poslana Općinskom državnom odvjetništvu.

Kada je gradonačelnik Zadra prije tri tjedna izjavio kako ni policija ne zna tko je nasipao u Foši, iz PU zadarske žurno su nas obavijestili kako su baš tog dana završeni izvidi i dokumentacija poslana Općinskom državnom odvjetništvu.

Međutim, na novinarski upit prošlog tjedna iz Općinskog državnog odvjetništva dobili smo odgovor kako "još nisu završeni izvidi naloženi u vezi nasipanja u Foši".

No, tu nije kraj povjerenja javnosti u državne institucije. Kada je u dnevnim novinama objavljen slučaj slova U koji se pojavio na ramenu učenice zadarske Ekonomske škole, na stranici Županijskog državnog odvjetništva objavljeno je kako su oni, Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo u Zadru odmah po objavi teksta u lokalnom dnevnom listu o događaju u Ekonomskoj školi u Zadru, zatražili od Policijske uprave zadarske provođenje izvida.

Izvidi su naloženi radi provjere navoda objavljenih u tekstu te je zatražena žurna dostava izvješća s ciljem utvrđenja radi li se u konkretnom slučaju o zločinu iz mržnje. Bilo je to 8. veljače. Kada smo pitali Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) jesu li završeni izvidi, oni su nas uputili na Općinsko državno odvjetništvo (ODO).

Iz ODO po ponovljenom novinarskom upitu, opet isti odgovor - izvidi još traju. Direktor te škole, koji je, navodno želio poštedjeti učenike od maloljetničke kaznene prijave, dobio je otkaz od same ministrice koja nije čekala na institucije.

A tek kada smo posegnuli za slučajem dvostruke blagajne u Zračnoj luci Zadar, koju su prije tri godina otkrili sami djelatnici i zbog čega je šefica ugostiteljstva na aerodromu dobila otkaz. Policija je radila izvide dvije godine, a prije godinu dana i dva mjeseca naložena je istraga od strane Općinskog državnog odvjetništva. Na naš upit je li završena istraga, dobili smo očekivani odgovor - "u predmetu Zračna luka Zadar i dalje se provodi istraga. Nakon završetka istrage donijeti će se meritorna državnoodvjetnička odluka".

I što drugo zaključiti, osim prepustiti institucijama da rade svoj posao u slučajevima za koje je javnost doznala preko medija te s pravom pita kako su završili.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA