Biznis

HAMAG-BICRO

Za tri zadarska inovativna projekta 700 tisuća kuna

Tri Ugovora dodijeljena su projektima koji su predloženi kroz Ustanovu za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije - INOVAcija

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) jučer je u Čakovcu, u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, predstavila rezultate natječaja Programa provjere inovativnog koncepta (PoC7). Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelili su ugovore za 54 korisnika u vrijednosti 15,2 milijuna kuna.

Inovacijski program PoC namijenjen je subjektima malog gospodarstva (mikro, malim i srednjim poduzećima) s ciljem pružanja podrške inovacijama u najranijoj fazi istraživanja kako bi se osigurao pred-komercijalni kapital za tehničku i komercijalnu provjeru inovativnog koncepta. Provjera inovativnog koncepta potrebna je kako bi se potvrdili dokazi kako su novi procesi ili tehnologija ostvarivi i kako potencijalno mogu imati komercijalnu primjenu.

„U ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta posebnu pažnju dajemo projektima koji uključuju istraživanje, razvoj i inovacije. U suradnji s HAMAG-BICRO, koji nudi različite financijske instrumente, podupiremo i projekte poput ovih s ciljem da u konačnici dobijemo još uspješnih projekata kao što je, primjerice, Photomath Damira Sabola", izjavio je Ministar Horvat.

Tri Ugovora dodijeljena su projektima koji su predloženi kroz Ustanovu za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije - INOVAcija. To su EEZ DIo - otvorena platforma za modularne mjerne i testne instrumente (Envox d.o.o. ), koji je dobio 203 tisuće kuna, Mjerenje tolerancija oblika provrta metodom vrtložnih struja (COPAS d.o.o., 148.179 kn) i Provjera koncepta adaptivne korekcije alata upotrebom računalne vizije (HSTEC d.d., 349,130 kn).

Do kraja godine, Agencija će u provedbi imati 230 istraživačko-razvojnih i inovacijskih projekata ukupne vrijednosti 1,7 milijardi kuna, od čega se 800 milijuna kuna odnosi na dodijeljena bespovratna sredstva. U idućih pola godine očekuje se otvaranje tri nova poziva iz Strukturnih fondova u vrijednosti preko milijardu kuna.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA