Zadar

NIKO VRDOLJAK, PREDSJEDNIK INFORMATIČKE UDRUGE

Zadar mora otvoriti IT studij ako želi zadržati mlade talente

Poznato je da zadarska IT poduzetnička scena zaostaje za drugim gradovima. Kako bi promijenili to stanje, grupa entuzijasta pokrenula je prije godinu dana Zadar Developers Hub.

Poznato je da zadarska IT poduzetnička scena zaostaje za drugim gradovima. Kako bi promijenili to stanje, grupa entuzijasta pokrenula je prije godinu dana Zadar Developers Hub.

Udruga danas broji 30-ak članova, od čega je većina članova zaposlena u informatičkim tvrtkama, a u slobodno vrijeme volontiraju i pokušavaju „nešto pokrenuti" u gradu. Nizom predavanja i praktičnih radionica zadarski informatičari stvaraju okvire za druženje i učenje o informacijskih tehnologijama.

O osnivanju udruge, godini iza njih te IT sceni u Zadru pričali smo s predsjednikom Udruge Nikom Vrdoljakom.

Kako je nastala ideja osnivanja Zadar Developers Huba?

- Krenuli smo prije četiri godine, okupili smo se kao grupa entuzijasta koja se bavi IT-om. Od tada redovno provodimo aktivnosti - predavanja stručne IT tematike. Prije godinu dana odlučili smo formalizirati naše postojanje i postali smo Udruga za promicanje informacijskih tehnologija - Zadar Developers Hub. Nastavili smo s istim aktivnostima i trudimo se da ih bude sve više. Predavanja nam služe kao mjesta gdje razmjenjujemo nove informacije, ali i mjesta za druženje i upoznavanje, što i je najveći benefit naših aktivnosti. U nekim slučajevima, upravo se iz toga izrode nove poslovne prilike.

Koje aktivnosti Udruga provodi?

- Osim organiziranja stručnih predavanja, u zadnjih godinu dana odlučili smo više raditi s djecom. Prošle godine pokrenuli smo Scratch day promociju univerzalnog programskog jezika kojeg učenici mogu koristiti od 1. osnovne pa do srednje škole. Standardni programski jezici su apstraktni i djeci nezanimljivi. Scratch je drugačiji - u njemu se naredbe i programi pišu slaganjem koda poput puzzla. Djeca kroz igru uče programiranje - čak i ne znaju da uče, a to se može primijeniti i u drugim predmetima.

Sudjelovali ste i u globalnoj inicijativi Hour of code (Sat kodiranja)...

- Da, krajem godine naši su volonteri održavali radionice za više razrede osnovne škole. I dalje ćemo nastaviti s aktivnostima koja uključuju djecu i nadamo se da će se još više sličnih udruga uključiti.

Kakav je odaziv na aktivnostima?

- Odaziv djece u Scratch programu je odličan. Osnovna škola u Poličniku je i nakon programa nastavila provoditi projekte i to je jedna lijepa priča. Nažalost, interes studenata i učenika srednjih škola nije onakav kakav bi željeli, te bi voljeli i njih više zainteresirati. No, idemo korak po korak.

Gdje se članovi Udruge okupljaju kako bi dogovorili aktivnosti?

- Dok se Coin nije otvorio, centralno mjesto okupljanja bila je Gradska knjižnica koja je, iako vrhunski prostor, prezauzeta jer sve Udruge žele biti tamo. Otvaranje COIN-a savršeno se "poklopilo" s našim osnivanjem, a COIN je i primjereniji za ovo čime se mi bavimo - imamo više prostora za planiranje, a i ovdje možemo spojiti IT-ovce s ljudima koji to nisu.

Stanje IT scene u Zadru?

- Slaba je u odnosu na druge gradove, prvenstveno zato što IT ovdje nikad nije zaživio jer su za to potrebna tehnička visoka učilišta koja imaju smjerove vezane za IT. Upravo su ona inkubatori iz kojih nastaju „startupovi", male tvrtke i cijela IT infrastruktura. U Zadru su mladi koji žele studirati informacijske znanosti prisiljeni otići van grada. Događa se da već tijekom studija pronađu posao te ostanu tamo. Potražnja za takvim kadrom je dosta velika. I u Zadru ima potražnje, ali je poslodavcima vrlo teško pronaći osobu koja ima potrebno znanje. Često se služimo tom činjenicom kako bi zadarske informatičare vratili natrag u Zadar.

Postoji li mogućnost otvaranja IT studija u skorašnje vrijeme?

- Uz Grad i Županiju, Sveučilište bi trebalo biti jedan od pokretača no, s obzirom na opću krizu i manjak sredstava u lokalnoj samoupravi, to se još nije ostvarilo. Potrebne su financije, ali i puno dobre volje. U Zadru trenutno ni ne postoji kadar koji bi mogao podržavati takav jedan studij. Nažalost, situacija je takva, ali siguran sam da bi otvaranje takvog studija imalo poprilično veliki efekt te je nužno za grad ako želi zadržati svoje najtalentiranije mlade. Grad im mora ponuditi više od onoga što danas imamo. Zadar je specifičan po tome da nema niti jednog privatnog sveučilišnog studija. To je također neiskorišteni potencijal koji bi u Zadru mogao naići na plodno tlo. Ovaj grad je jedna ugodna i dobra sredina za život.

Kakva je budućnost IT-a u Zadru?

- Budućnost je zasigurno na IT-ovcima - u Hrvatskoj nedostaje informatičkog kadra. Prema podacima, godišnje se traži oko pet tisuća IT stručnjaka, a obrazovni sustav ih izbacuje oko tisuću i pol - tri puta manje od onoga što tržište traži. Informatičare traže tvrtke u cijeloj Hrvatskoj, isto tako i u Zadru, ali ipak u manjem obimu. Našim djelovanjem i djelovanjem kroz COIN, nadamo se, barem malim koracima, pokušati pokrenuti IT scenu u Zadru. To se polako i događa, ipak su vidljivi napreci. Bilo bi dobro pokušati razgovarati s institucijama i vidjeti u kojem smjeru orijentirati razvoj grada prema naprednim tehnologijama. Prva godina Udruge je iza nas i uvijek može biti duplo bolje.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (148)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA