Biznis

USPOREDBA 10 GRADOVA

Zadar na 6. mjestu po poslovanju poduzetnika, najviše pridonio Turisthotel

Financijska agencija objavila je usporedbu deset gradova prema rezultatima poslovanja poduzetnika u 2018. godini.

Financijska agencija objavila je usporedbu deset gradova prema rezultatima poslovanja poduzetnika u 2018. godini.

Promatrano kroz prizmu broja poduzetnika sa sjedištem u jednom od gradova/općina, u 2018. godini 10 gradova s najvećim brojem poduzetnika su: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Pula, Zadar, Dubrovnik, Varaždin, Velika Gorica i Samobor. Analiza podataka potvrđuje veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika, obveznika poreza na dobit, u navedenih 10 gradova, čiji je udio u broju poduzetnika 55,3%, u broju zaposlenih 57%, u ukupnim prihodima 65,2%, u dobiti razdoblja 67,2%, u gubitku razdoblja 66,3% te 67,8% u konsolidiranoj (neto) dobiti.

Poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu, Splitu i Rijeci na vrhu su ljestvice među TOP 10 gradova prema više kriterija: po broju poduzetnika, broju zaposlenih, ukupnom prihodu, dobiti razdoblja i konsolidiranoj dobiti. Poduzetnici čije je sjedište u Zagrebu ostvarili su i najveći ukupan prihod u 2018. godini, u iznosu od 375 milijardi kuna, poduzetnici sa sjedištem u Splitu 24,6 milijardi kuna, dok su poduzetnici sa sjedištem u Rijeci ostvarili 19,6 milijardi kuna.

Zadar je s 2.755 poduzetnika, 15.498 zaposlenih, 8.3 milijardi kuna ukupnog prihoda i 1.1 miijardi dobiti zauzeo 6. mjesto, ostavivši iza sebe rezultate poduzetnika iz Dubrovnika, Varaždina, Velike Gorice i Samobora.

FINA je istaknula i tvrtke koje su najviše pridonijele na razina gradova. Za Zadar je to poznati Turisthotel, jedna od najuspješnih hrvatskih turističkih tvrtki.

Dobrim rezultatima na razini Zagreba, a i Hrvatske, najviše je doprinijela INA d.d., a na razini ostalih gradova najviše su doprinijeli sljedeći poduzetnici: TOMMY d.o.o. (Split), PLODINE d.d. (Rijeka), NOVI AGRAR d.o.o. (Osijek), JADRANSKI LUKSUZNI HOTELI d.d. (Dubrovnik), GUMIIMPEX-GRP d.o.o. (Varaždin), LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d. (Velika Gorica) i DIV GRUPA d.o.o. (Samobor). Negativnom rezultatu poslovanja poduzetnika na razini Pule (370,6 milijuna kuna), najviše je pridonio iskazani gubitak razdoblja ULJANIK BRODOGRADILIŠTA d.d. (566,2 milijuna kuna).

 

PRIKAŽI KOMENTARE (3)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA