Sport

POBJEDA ZADRANA U MAKEDONIJI

Zadar se još jednom dignuo iz pepela - odluka u utorak!

Nije to bio Zadar kakav bismo priželjkivali, u nekoliko navrata igra, posebice u obrani, nalikovala je igri amaterske ili školske momčadi, ali u ovakvim utakmicama rezultat se pamti, a on je 77:78 za zadarsku momčad.

Kad se već učinilo da je ugašeno svjetlo zadarske košarke i kada su joj neki već zapalili svijeću,ona se poput feniksa rodila iz pepela. U jednom trenutku naoko izgubljenu utakmicu do tada neuvjerljiva momčad uspjela je preokrenuti te uz dosta truda i sreće pobijediti i dobiti još jednu priliku u Krešinoj dvorani. Nije to bio Zadar kakav bismo priželjkivali, u nekoliko navrata igra, posebice u obrani, nalikovala je igri amaterske ili školske momčadi, ali u ovakvim utakmicama rezultat se pamti, a on je 77:78 za zadarsku momčad.

U zadnju minutu ušlo se sa 71:77. Woodard ide na Žorića i postiže koš uz faul ali promašuje dodatno bacanje. Zato u sljedećem napadu, nakon promašaja Littlea, postiže tricu sa skoro devet metara za 76:77, samo 15 sekundi do kraja. Odgovornost preuzima Žorić koji uzima loptu kako bi se na njemu napravio faul. Promašuje prvo. Vječnost. Pogađa drugo. 76:78. Time out. 13 sekundi do kraja. Little radi prekršaj na Woodardu, svoj peti. Pogađa prvo, Žorić hvata ali mu lopta ispada iz ruku u aut. Woodard solira ali ne pogađa šut za pobjedu i Zadar hvata zadnji vlak za spas.

Susret u Skoplju od početka je donio istu priču kao u Zadru. Nazorovi momci nažalost nisu nastavili dobru igru iz posljednje četvrtine u Krešinom domu, već ih je MZT opet od početka uvukao u svoj mlin. Nakon početnog Božićevog koša za 0:2 odmah je odgovorio Woodard tricom, serija je stala na 7;2 kada je tricu postigao Little, no bilo je to premalo. Četiri promašaja Žorića i dvije osobne pogreške u tri i pol minute igre navele su trenera da povuče svog indisponiranog igrača i ubaci Krajinu. Stojanovski postiže tricu i dvicu, Medford bacanja i Woodard opet tricu i nakon svega pet minuta MZT ima 18:8.

Dojam je kao da bi Makedonci mogli pobijediti Zadar i sa 100 razlike kada bi to poželjeli. I Božić dobiva već drugi faul pa ulazi Lovre Bašić. MZT napokon povezuje tri promašaja, a Marić i Krajina vraćaju zaostatak na izvrsnih -5 na kraju prve četvrtine (23:18), u kojoj je osporavani Little sam postigao 11 poena.

Opet se pokazuje da Zadar nema obranu na niskim igračima pa precizni Amerikanci lako dolaze u priliku za otvoren šut na trici. MZT odlazi na devet razlike (33:24), nakon čega Zadar napokon počinje igrati košarku. Presing po cijelom terenu, nekoliko branjenih napada, istrčanih kontri i već je 33:30. Nakon žestokog promašaja Špralje tricu ubacuje Dašić, a Žorić zakucava za željeno izjednačenje - 35:35. Veliki uzdah olakšanje ispušta Nazor na klupi, a kako i ne bi. Opet kola idu malo nizbrdo, Marić promašuje tricu za vodstvo, serija domaćih 6:0 a Bašić po tko zna koji put ove sezone na najgluplji mogući način gubi loptu u napadu 6 sekundi prije kraja za laganu kontru domaćih. Kakva glupost za 43:35 na poluvremenu!


View on YouTube

Ako kažemo da Nazor već nakon minutu i 20 sekundi zove time-out jasno je kako je krenulo u nastavku. Zadar se budi tek na -14 (51:37) i serijom 10:0 ponovno hvata Makedonce. Žorić koji ima očajan šut napokon veže dva ubačaja te Zadar u posljednju četvrtinu ulazi sa zaostatkom od samo dva poena (58:56).

Zadar iz četvrtog pokušaja uspijeva realizirati napad za vodstvo (Žorićeva bacanja za 61:63). Čupaju se Makedonci tricama Ivanova i Woodarda ali čini se da je Zadar u boljem ritmu. Najbolje trenutke ove sezone ima Dašić koji radi blokadu na tricu, prisiljava playa na pogrešku, pogađa tricu, zakucava za 69:75 dvije minute prije kraja.


View on YouTube

Domaća publika je sve nervoznija i sve se lakše rješava predmeta iz džepova koje šalje na parket. Svaki poen u ovom trenutku je "kao kuća" i na jednoj i na drugoj strani. Nevjerojatno dobru obranu Vuković radi na Woodardu, Makedoncima ističe napad bez upućenog šuta.

U teškoj utakmici teško je ocijeniti tko je dao najviše. Little najefikasniji s 20 poena, ali s lošim odlukama u završnici utakmice, Žorić 17 s lošim šutem, a umalo je koštao Zadar pobjede, Božić s lošim napadačkim učinkom ali i 8 asistencija, Dašić s ključnim poenima, Vuković s izvrsnom obranom na Woodardu... Nekako je pobjeda iščupana, a već u utorak 30, travnja u 17 sati, u odlučujućoj utakmici, prilika je da Zadar pokaže sve što može.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA