Zadar

NA BIROU RADA NIKAD MANJI BROJ NEZAPOSLENIH

Zadar više nije grad poželjan za život: sve više onih koji se ne vraćaju ili odlaze

Broj nezaposlenih u Županiji već godinama je u padu, 2014. godine prosječan godišnji broj nezaposlenih po prvi je put pao ispod 10 000 nezaposlenih, a ove godine taj se broj spustio na 5 000 nezaposlenih. Tome je pridonio značajan porast potražnje za radnicima od 2012. godine naovamo. 2012. zadarski poslodavci tražili su 5 000 radnika, a 2017. gotovo 9 i pol tisuća.

Krajem srpnja na zadarskom Zavodu za zapošljavanje bilo je prijavljeno 3 599 nezaposlenih osoba što je najniža nezaposlenost u Zadarskoj županiji u posljednjih 14 godina. Osim sezonskog zapošljavanja u turizmu, razlog pada nezaposlenosti je i odlazak Zadrana koji su sreću odlučili potražiti izvan Zadra ali i  granica Hrvatske.

Rast potražnje za radnicima prati rast turizma što je najočitije iz potražnje za sezonskim radnicima. Tako su 2012. godine poslodavci tražili 1800 sezonskih radnika dok je lani oglašena potreba za 3 tisuće sezonaca.

No rast potražnje za radnicima nije jedini razlog pada stope nezaposlenosti u Zadarskoj županiji. Naime, u posljednjih 5 godina konstantno pada broj novoprijavljenih na zadarskom zavodu, s 14 000  u 2013. na 10 000 koliko je lani prijavljeno onih koji žele naći posao po završetku obrazovanja. To je već zabrinjavajući podatak. Zadrani se nakon studija ne vraćaju doma. Umjesto na Zavodu za zapošljavanje, budućnost traže i izvan Zadra. Iako je Zadarska županija dugo godina bila mjesto u kojem su svoju egzistenciju vidjeli stanovnici drugih županija broj doseljenih polako se smanjivao. Broj odseljenih je rastao. Kako se vidi iz podataka Državnog zavoda za statistiku 2014. godine po prvi put se u Zadarskoj županiji bilježi više odlazaka nego dolazaka.

Zadrani odlaze u druge županije, ali sve više i izvan Hrvatske. Tako se prema podacima Državnog zavoda za statistiku od 2013. do 2017. iz Zadarske županije odselilo 12 000 osoba. Broj odlazaka u inozemstvo u proteklih 5 godina je udvostručen. Sve su to podaci za alarm.

 

 

PRIKAŽI KOMENTARE (20)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA