Kultura

OSVRT UZ SVJETSKI DAN KAZALIŠTA

Zadarska Kabanica proglašena izvrsnim kazališnim ostvarenjem

Danas je Svjetski dan kazališta kojih je pandemija koronavirusa zatvorila širom svijeta.

ZADAR- Danas je Svjetski dan kazališta kojih je pandemija koronavirusa zatvorila širom svijeta. Kazališni, kao i svi umjetnici, osobito male trupe i kazališta, zbijeni su u kuće, u strahu za opstanak. 

Zadarski HNK večeras će se povodom svog dana, pojaviti u virtualnom svijetu sa svojom predstavom Ostavljaš me na YouTube kanalu. Trag kazališta ostao je na praznoj Kalelargi iznad koje visi transparent najave Kabanice koja se trebala igrati krajem mjeseca. 

Do nove izvedbe, zadarska publika će tko zna koliko čekati, a do tada vrijedi podsjetiti kako to najbolje zadarsko kazališno ostvaranje dobilo sjajnu kritiku i osvrta na specijaliziranom portalu kazalište.hr.

Osim što je Kabanica lani bila u nominaciji Hrvatskog glumišta za najbolje kazališno ostvarenje, do još većeg odjeka zadarske predstave u režiji i izvedbi amaterske udruge Drame plus u koprodukciji s HNK, došlo je zbog toga jer je ona igrala u dva navrata u Zagrebu. Metropola kulture, teško priznaje umjetnička ostvaranja izvan Zagreba.
Sada su prepoznali i Vinka Radovčića, koji je dobio hvalospjev za svoja redateljska dostignuća u kazališnoj kritici iz koje prenosimo završni dio:

..."Iako su radnja i poruka Kabanice većini dobro poznate, predstava ne izaziva dosadu; naprotiv - Radovčić je svojim idejama uspio zadržati napetost i interes publike do samoga kraja. Naime, gledatelji su izloženi različitim podražajima te glumci sviraju, pjevaju, ali i plešu te aktivno upotrebljavaju rekvizite. Nevjerojatan izbor glazbe za koji je zaslužan sâm redatelj izvrsno naglašava i prati radnju, a pritom je posebno potrebno izdvojiti scenu zabave, koja je doduše osuvremenjena i stavljena u suvremeni kontekst. Elektronička glazba, stroboskopsko svjetlo i fragmentirani pogled na tijela glumaca u pokretu, a naposljetku i otimanje kabanice kao lajtmotiva, evociraju još snažniji osjećaj otuđenja te socijalne nejednakosti i nepravde na kojima počiva predstava.

Kabanica Vinka Radovčića izvrsno je režirana predstava koja se dinamikom, efektnim vizualizacijama i konciznim scenskim pokretom ističe u velikom broju književnih adaptacija. Od besprijekorne i inovativne režije preko uigrane glumačke postave koja diše kao jedno do sinergije autorskog tima, koja je stvorila predstavu nevjerojatno snažne atmosfere, Kabanica je zasluženo nominirana za nagradu Hrvatskog glumišta. Kada je riječ o ovakvoj predstavi, zaista je teško izdvojiti najjaču kariku, no ona je posebno vrijedna u kontekstu obraćanja mlađoj, učeničkoj populaciji koja bi, zahvaljujući ovoj predstavi i sličnima, mogla promijeniti njihov pogled na kazalište kao „dosadno, monotono i arhaično" te svoje kazališno iskustvo transformirati u prostor za kritičko promišljanje te promicanje dijaloga i tolerancije", ustvrdila je autorica Tea Schmidichen.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA