Kultura

PLESNI ANSAMBL

Zadarska Pjesma protiv žena na festivalu u Šibeniku

U sklopu Noćnog programa 59. po redu Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, Zadarski plesni ansambl će u četvrtak, 27. lipnja s početkom u 22:30 izvesti predstavu Pjesma protiv žena u koreografiji Sanje Petrovski.

U sklopu Noćnog programa 59. po redu Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, Zadarski plesni ansambl će u četvrtak, 27. lipnja s početkom u 22:30 izvesti predstavu Pjesma protiv žena u koreografiji Sanje Petrovski.

Predstava je premijerno izvedena prošle godine na Zadarskom kazališnom ljetu i zapažena je od strane i publike i kritike. Tekstualni predložak pjesme na glagoljici iz 16. stoljeća zapisan u Tkonskom zborniku, poslužio je kao inspiracija za ovo zanimljivo scensko djelo. Srednjovjekovna pjesma u kojoj se demoniziraju žene uz pomoć plesačica Zadarskog plesnog ansambla i glasa Tamare Šoletić, donosi na scenu novu, nesvakidašnju interpretaciju koja na neki način povlači paralelu s današnjim vremenom kada se ponovo raspravlja o ženskim pravima i nasilju nad ženama.

Pokušavajući profesionalizirati plesnu scenu u Zadru i na neki način dislocirati profesionalno bavljenje plesom koje je vezano isključivo uz zagrebačku scenu, ova izvedba predstave Pjesma protiv žena je osma u nizu izvedbi. Naime, gostovalo se u Zagrebu, Splitu, Novom Marofu, a predstoje još gostovanja u Rijeci i Karlovcu. Pokrovitelj plesnih gostovanja je Ministarstvo Kulture, Grad Zadar, Zadarska Županija i zaklada Kultura nova.

Noćni program u Šibeniku održava se na Novoj sceni, Trgu Ivana Gorana Kovačića od 16. sve do 28. lipnja, a složio ga je dugogodišnji producent Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, Željko Koloper koji je ujedno začetnik ovog off programa za odrasle. Bogat program 59. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku uz podršku Hrvatske turističke zajednice, dodatno je oplemenio program namijenjen odraslima koji će si na Novoj sceni dati oduška uz žanrovski različit program s početkom u 22.30 sati.

Ulaz je besplatan, a zainteresirani će moći pogledati i poslušati deset različitih programa. Dvije večeri prepuštene su domaćim šibenskim snagama, dok će ostale programe izvesti gostujući izvođači. Uz dvije dramske i jednu plesnu predstavu ostalo su različitih glazbeni programi. Ovaj segment programa namijenjen je najstarijoj festivalskoj publici, a ovom prigodom će se odati i počast velikom Ivi Brešanu. Noćni program započinje 16. lipnja, koncertom posvećenim preminulom glazbeniku i skladatelju Đeli Jusiću, nekadašnjem glazbenom uredniku Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA