SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713391200 AND gallery_id = 10397File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713391200, '10397', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Zadarske studentice osmislile aplikaciju za najam stanova - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

MY SMART CITY: POBJEDU ODNIJELE I PAĆALINKE

Zadarske studentice osmislile aplikaciju za najam stanova

Predstavljanjem rješenja 12 timova te proglašenjem pobjednika u zadarskom Kazalištu lutaka završio je program trećeg izdanja My Smart City konferencije i hackathona.

Predstavljanjem rješenja 12 timova te proglašenjem pobjednika u zadarskom Kazalištu lutaka završio je program trećeg izdanja My Smart City konferencije i hackathona.

Mladi su u svega 24 sata, uz pomoć mentora Alenke Bopsić, Stipe Stagličića i Krešimira Marnike, kreirali niz ideja kojima bi se povećala kvaliteta života u Zadru.

Pobjedu u učeničkoj kategoriji i novčanu nagradu u iznosu od 5.000 kuna osvojile su Paćalinke, tim kojeg čine Gabrijel Krišto, Dominik Karuc, Dominik Kovačević, Toma Grandov i Paulo Kotlar. Učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića, kojih je na hackathon dovela profesorica Anamarija Friganović Goić, osmislili su Getfocused, aplikaciju koja korisniku omogućava veću produktivnost pri radu jer može spriječiti sve distrakcije blokirajući razne notifikacije i web stranice.

Drugoplasirani tim Vita osmislio je mobilnu aplikaciju koja roditeljima oboljelog djeteta pomaže u pronalaženju odgovarajuće zdravstvene skrbi, dok je trećeplasirani tim Deveti krug kreirao "Liburnija mobile", aplikaciju za e-pokaz, beskontaktnu kupnju karte i pregled voznog reda. Tročlani stručni žiri u sastavu Ana Odvitović (Inovativni Zadar), Franjo Pehar (Odjel za informacijske znanosti, Sveučilište u Zadru) i Niko Vrdoljak (Mailtastic) pohvalio je trud i ostalih timova (Biseri, Blavor, Drugi, Error 404, Miii, 3 and a half men), ističući kako se vidi veliki napredak u odnosu na prošlogodišnji hackathon. Organizatori naglašavaju kako je posebno vrijedan podatak da je ove godine na hackathonu sudjelovalo 30 % hackathonaca koji su svoja rješenja predstavili i lani, što znači da su zadarski hackathon prepoznali kao mjesto na kojem uče i nadograđuju svoja znanja.

U studentskoj kategoriji pobijedile su Žene od kamenih pločica - Antonija Golub, Valentina Pjanić, Ana Gambiroža i Tina Ćošić. Inspirirane vlastitim iskustvom u pronalaženju studentskih stanova, studentice Odjela za informacijske znanosti osmislile su aplikaciju StanCo, čiju je inovativnost prepoznao žiri u sastavu u sastavu Marin Mamić (Amazon Web Services), Marko Mišulić (Rentlio) i Žan Skoblar (Lanix).

- Ideja stvoriti mobilnu aplikacija koja bi studentima omogućila jednostavniji i manje stresan način pronalaska stanova uz pomoć filtera. Situacija u Zadru svake je godine sve kompliciranija, stanodavci žele izvući što više novca za stanove koji nisu prikladni za tu cijenu, i ta situacija nas je frustrirala. Ideja je relativno svježa i prilično brzo smo je uspjeli razraditi. Trenutno smo na prototipu, a s obzirom na poticaj odjel i sveučilišta, razvijat ćemo je i dalje. Morat ćemo potražiti pomoć stručnjaka za elemente u kojima nismo toliko jake, poput programiranja, no nadamo se da će aplikacija oživjeti jer bi pomogla studentima, ne samo u Zadru, već i šire, rekla nam je Golub, jedna od četiri članice tima nagrađenog s 10.000 kuna.

Drugoplasirani tim TwistedAces osmislio je rješenje Beach Please za ciljano traženje plaža, a trećeplasirani osječki tim IT@FFOS predstavio je Flow Blue, rješenje za prijavljivanje problema s poplavom i odvodnjom.

Snimka predstavljanja rješenja i proglašenja pobjednika može se pogledati ovdje, a fotogalerija u nastavku.

My Smart City konferencija i hackathon u Zadru financira se iz projekta 2CODE- Cooperation for Development of Cross Border Business EnvironmentEnhanced, unutar Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - BiH - Crna Gora 2014 - 2020, čiji je nositelj Inovacionopreduzetnički centar Tehnopolis iz Nikšića, u partnerstvu s Gradom Zadrom, Sveučilištem u Zadru, Zakladom za inovacijski i tehnološki razvitak INTERA iz Mostara te Javnim preduzećem „Biznis inovacije i tehnologije" iz Tuzle.

 

Proglašenje pobjednika My Smart City hackathona
Foto: 057info (Krešimir Sorić)
PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA