Kultura

ODOBRENE IM DOTACIJE

Zadarski plesni ansambl u 30. godini plesat će s potporom

Zadarski plesni ansambl ulazi u 30.godišnjicu postojanja sa zavidnom finacijskom potporom Grada Zadra i Ministarstva kulture.

Zadarski plesni ansambl ušao je u 30. godinu postojanja sa zavidnom finacijskom potporom Grada Zadra i Ministarstva kulture.

Iz gradskog proračuna preko Odjela za kulturu ugovorena im je  dotacija od 84 tisuće kuna za program plesne sezone i 50 tisuća kuna za organizaciju festivala Monoplay koji je svrstana za pod međunarodnu kulturnu suradnju - rijetku pojavu na zadarskoj kulturnoj sceni.

Ministarstvu kulture objavilo je dobitnike javnog poziva za plesnu djelatnost u čemu je za organizaciju Monoplaya odobreno 58 tisuća kuna. Za program STREAM, Zadarskom plesnom ansamblu daje se još 20 tisuća kuna potpore. Za predloženo gostovanje s plesnom predstavom u Karlovcu dobili su odgovor od 9000 kuna. Ministarstvo kulture odobrilo im je 30 tisuća kuna za premijeru, nazvanu Postoji plan te osam tisuća kuna za repriznu izvedbu Portreti u Zadru. Za sve te iznose treba potpisati ugovore između ZPA i Ministarstva kome treba i opravdati iznose.

Tome treba pridodati financiranje četiri gostovanja drugih plesnih organizacija u sklopu zadarske plesne sezone, koju je uspostavio Zadarski plesni ansamabl i to kao amterska udruga.

Ministarstvo kulture gostovanja u Zadru sufinancira s 40-tak tisuća kuna.  Zadarski plesni ansambl plesat će u obljetničkoj godini s najvećom financijskom potporom koju je dobila jedna kulturna organizacija i udruga u Zadru. Producentica ZPA, Natali Perić, međutim, kaže kako je manji ukupan iznos potpora nego godinu dana ranije.
Prijavljene programe Zadarski plesni ansambl prijavljuje kao profesionalni plesni ansambl, a ne kao amaterska udruga i kao takve, dotacije su uveliko niže nego ostalim profesionalnim plesnim i kazališnim programima, dodaje Perić.

Naravno da se za prijave Gradu i Ministarstvu trebalo namučiti i ispisati puste papire za aplikaciju na jedan kao i na drugi natječaj, uz kreativnosti koreografa i znoja plesača koji su u sve to utkani.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA