Zadar

FESTIVAL ZNANOSTI

Zadarski učenici u Tkonu oslikali mural bojama sunca i mora

U sklopu Festivala znanosti u Tkonu, u Ulici Kuntrata učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra postavili su fasadni mozaik.

U sklopu Festivala znanosti u Tkonu, u Ulici Kuntrata učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra postavili su fasadni mozaik.

Ideja o slikanju murala i instalaciji mozaika na vanjski zid u ulici Kuntrata na Tkonu provedena je u djelo U suradnji Sveučilišta u Zadru, Instituta za pomorsku baštinu Ars Nautica, Općine Tkon i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

Poziv za sudjelovanje na Festivalu znanosti spremno je prihvatila ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Marjana Bakmaz te podržao Goran Mušćet, načelnik Općine Tkon, koja je nedavno uredila Kuntratu, jednu od najstarijih ulica u mjestu. Materijal za mozaik i mural nabavio je Institut Ars Nautica.

Učenici su slikali mural i postavljali mozaik od 8. do 10. travnja po motom "Obojimo otok bojama sunca i mora", s mentoricama Leom Ljuba Kocijan i Majom Pavin Radaljac. Pripreme su započele početkom godine, kada su osmišljeni motivi i napravljeni pripremni crteži. Izvedena rješenja odabrana su među prijedlozima koje su izradili učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, a postavljanje je bilo popraćeno projekcijama i tehničkim objašnjenjima cjelokupnog tijeka izrade, od idejne skice do konačnog proizvoda.

Mozaik i morske tematike postavljen je na zidu u središtu mjesta. Radi se o zidu zgrade u kojoj se u prizemlju nalaze ambulanta i poštanski ured, a prostore prvoga kata koristi Institut za pomorsku baštinu Ars Nautica. Na zidu sa suprotne strane učenici Špud-a naslikali su mural također morske tematike. Učenici koji su bili sudionici terenske nastave na Tkonu su učenici  četvrtog razreda, smjera slikarski dizajn: Nikolina Lambaša, Tomislav Kačmarčik, Lana Karužić, Karla Mrkić, Larisa Čabrić, Bepina Stojić te trećeg razreda, smjera scenografski dizajn: Andrea Justinić, Andrea Vejić, Tea Mikić i Ena Lasić.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA