Zadar

FISKALIZACIJI UNATOČ

Zadarski ugostitelj otkrio način kako prevariti Poreznu upravu

Jedan zadarski ugostitelj, nazovimo ga ovom prilikom Joškom K., otkrio nam je na koji se način može “zaobići” bauk fiskalizacije.

Sustav je zamišljen gotovo pa idealno. U kafiću gost popije kavu, konobar mu za to izda račun na fiskalnoj blagajni koja je brzom internetskom vezom povezana s Poreznom upravom, i prihod je u nekoliko sekunda evidentiran. Svaka zarađena kuna na udaru je poreznika. Nema više muljanja, nema više utaje, a državna blagajna trebala bi biti punija barem za novih milijardu kuna.

U stvarnom svijetu stvari izgledaju nešto drukčije. Jedan zadarski ugostitelj, nazovimo ga ovom prilikom Joškom K., otkrio nam je na koji se način može "zaobići" bauk fiskalizacije. On ima kvartovski kafić s troje konobara, prihode koji su dovoljni za njihove plaće, poreze i doprinose i za malu zaradu, daleko od one koju, kako kaže, okrenu njegovi kolege na Kalelargi.


Od početka godine naš sugovornik primjenjuje novi način rada: izdaje račune na fiskalnoj blagajni, a zatim ih, kada gosti odu iz kafića, pokupi sa stolova i ponovno ih daje novim gostima koji imaju iste narudžbe. U poslu u kojem se sve vrti između espressa, macchiata, cappuccina, coca-cole i piva to i nije toliko teško jer se mnoge narudžbe, pogotovo tijekom jutra, ponavljaju u relativno kratkom vremenu. Nada se da će na taj način od poreznih škara spasiti više od polovine utrška.

- Moji konobari znaju što radim i zašto to radim. I sami sudjeluju u tome jer su svjesni da moramo opstati. Kada bih prijavio svaku kavu i pivo, za mjesec dana mogao bih staviti ključ u bravu, a država bi dobila troje novih nezaposlenih - kaže Joško K..

No, glavni arhitekt fiskalizacije u Hrvatskoj, ministar financija Slavko Linić osmislio je i jedan važan osigurač za ovakve slučajeve: kupac koji ne uzme račun može biti novčano kažnjen od 200 do 2000 kuna.

- U kafiću jedan gost od njih deset uzme račun. A jedan od sto provjeri u koje je vrijeme izdan račun - govori iskustvo našeg sugovornika.

Veći sustavi imaju, tvrde upućeni u tajne poslovanja hrvatskih ugostitelja, još većeg prostora za muljažu. Posebno kada je riječ o dostavi pizza, ćevapa i ostale gotove hrane u domove građana. Dio poslovanja u kojemu se hrana konzumira u snack baru oni uredno evidentiraju kroz fiskalne blagajne.

Dio koji ide dostavom - a riječ je o 60 ili 70 posto poslovanja - vodi se kroz tzv. paralelnu blagajnu, izdaje se račun koji nalikuje na pravi i služi samo za internu upotrebu. Njega dostavljač uopće ne preda naručitelju kada mu donese obrok i primi od njega novac. Pritom, naravno, riskira da netko na vratima zatraži račun.

No, tu je uvijek spreman izgovor: račun mu je, dakako, ispao dok je na motoru jurio gradom da što prije dostavi njegovu marendu. A nisu Hrvati Nijemci, pa da žrtvuju topli obrok zbog komadića papira. Ili se barem tako neki hvatanju krivina skloni ugostitelji nadaju...

 

PRIKAŽI KOMENTARE (86)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA