Zadar

DUGOVE BOLNICA PODMIRIVAT ĆE DRŽAVA

Zadarskim liječnicima morat će se isplaćivati stotine tisuća kuna za prekovremeni rad

Ovih su dana na zadarskom Općinskom sudu donesene tri presude, dvije protiv Specijalne bolnice za ortopediju Biograd i jedna protiv zadarske Opće bolnice

Liječnici sa zadarskog područja počeli su dobivati tužbe protiv bolnica koje su podignuli zbog neplaćanja prekovremenog rada i drugih dodataka u razdoblju od 2013. do 2019. godine. Riječ je o problemu koji je trajao godinama, a država ga je ignorirala sve do odluke Vrhovnog suda da će bolnice morati platiti sve prekovremene sate. Pojedini liječnici počeli su podnositi tužbe, nakon čega je država zauzela načelan stav da će rad biti podmiren svima, pa i onima koji nisu tužili bolnice, što bi državu stajalo oko 1,5 milijardu kuna. Te stvari doći će na tapet nakon završetka borbe protiv koronavirusa.

Ovih su dana na zadarskom Općinskom sudu donesene tri takve presude, dvije protiv Specijalne bolnice za ortopediju Biograd i jedna protiv zadarske Opće bolnice. OB Zadar prema presudi jednom svom specijalistu mora isplatiti 242.758 kuna jer mu se u utuženom razdoblju ostvario veliki broj prekovremenih sati, pri čemu nije poštovala uvećanja plaće i ostala prava radnika, odnosno nije isplaćivala naknadu za cjelokupni prekovremeni rad u mjesecima u kojima je blagdan ili drugi neradni dan padao na standardni radni dan, nije isplaćivala dodatak na plaću s osnove posebnih uvjeta rada za sve stvarno odrađene sate rada, dodatak na plaću s osnove iznimne odgovornosti za život i zdravlje ljudi, dodatak na plaću s osnove znanstvenog stupnja za, naknadu za po jedan plaćeni slobodni dan nakon odrađenog dežurstva subotom, nedjeljom i blagdanom, itd. Liječniku je u umanjenom iznosu obračunata naknada za rad o pozivu i naknada za godišnji odmor.

Biogradska bolnica dužna je jednom radniku isplatiti 98.731,41 kuna s kamatama jer mu nisu isplaćivani dodaci na plaću koju mu pripadaju na prekovremeni rad, već samo na redovno radno vrijeme. Neki od tih prekovremenih sati nisu obračunati u platnim listama pa time niti plaćeni kao uvećanje osnovne plaće. Drugom radniku iz sličnih razloga morat će isplatiti 78.435,21 kn s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom.

I jedna i druga bolnica imaju pravo žalbe do pravomoćnosti, što će vjerojatno iskoristiti kako u ovom trenutku ne bi morale platiti iznos koji će ionako na kraju biti podmirivan s državne razine.

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA