Zadar

NEJASNOĆE U ODLUKAMA NACIONALNOG STOŽERA

Zadarskoj policiji užaren telefon zbog noćnih klubova, ali oni mogu raditi kao i prije korone

Nedorečenost u odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite izazvala je nedoumice kod vlasnika noćnih klubova, ali i službi koji nadziru njihov rad.

Nedorečenost odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite izazvala je nedoumice kod vlasnika noćnih klubova, ali i službi koje nadziru njihov rad.

Tome svjedoči situacija zabilježena tijekom proteklog vikenda kada je dio noćnih klubova u Zadru, nakon ukidanja ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata, odlučio ponovno otvoriti svoja vrata do ranih jutarnjih sati. Neki Zadrani jedva su dočekali povratak noćnog života, u kojem je distanca teško održiva, dok je drugima zasmetala buka nakon dva mjeseca korona tišine.

- Policijska uprava zadarska je tijekom proteklog vikenda zaprimila 10 dojava o narušavanju javnog reda i mira preglasnom glazbom u kasnim večernjim i noćnim satima. Većina dojava se odnosila na preglasnu glazbu s terasa i iz ugostiteljskih objekata, a dio s otvorenog prostora (na ulici, ispred zgrade, iz vozila i sl.). Najveći broj dojava građana (7) se odnosio na područje grada Zadra, a ostatak (3) na okolicu. U svim slučajevima zaprimljene dojave policijski službenici su izišli na mjesto događaja te postupali sukladno važećim propisima, informacija je koju smo dobili iz PU zadarske.

Kako doznajemo, noć je završila bez prijava ugostiteljskih objekata, ali uz upozorenja, čemu svjedoči i fotografija s Obale kneza Branimira, na kojoj je večer završila ranije nego što je to bilo planirano, ali i najave pojedinih zadarskih klubova kako će ovaj vikend raditi kraće, odnosno do 2:00 sata.

Nitko od predstavnika službi na lokalnoj razini nije nam mogao sa sigurnošću tumačiti odluke Stožera, odnosno odgovoriti na pitanje postoje li ograničenja u radu noćnih klubova, koji se kao posebna kategorija ugostiteljskih objekata u njima nigdje izričito ne navode. S više smo strana upućeni na donositelja odluka.

- Slijedom upita obavještavamo Vas da je radno vrijeme noćnih klubova, kockarnica i sl., kao i prije nastanka situacije s kovidom, odgovorili su nam iz Nacionalnog stožera netom prije nego što su danas obznanili ukidanje zabrane javnih događanja i okupljanja s više od 40 ljudi, broja koji je nesumnjivo za vikend premašen u određenim ugostiteljskim objektima.

Iako se najavljivala brojka od 100 osoba u zatvorenim prostorima i 300 na otvorenome, u novoj odluci nema ograničenja, već se navodi kako će se "od danas broj ljudi koji mogu biti prisutni na pojedinim javnim događanjima i okupljanjima određivati preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, zajedno s ostalim protuepidemijskim mjerama". Ispod iste objave satima je stajala i stara najava s drugim datumom primjene, što je još jedan primjer zbunjivanja javnosti koja s pažnjom prati popuštanje mjera zbog povoljne epidemiološke situacije.

PRIKAŽI KOMENTARE (6)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA