SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713564000 AND gallery_id = 11350File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713564000, '11350', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Zadrani od danas mogu nuditi projekte Gradu za bolji život po kvartovima - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

KAVRTIPO UMJESTO VIJEĆA MO NA KOJA SE DIJELE 4 MILIJUNA

Zadrani od danas mogu nuditi projekte Gradu za bolji život po kvartovima

U želji da građani Zadra sudjeluju u političkom životu više nego jednom u četiri godine kada izlaze na izbore, kako je to pročitao gradonačelnik Branko Dukić, danas je na njegovom Kolegiju predstavljena nova demokracija na djelu.

U želji da građani Zadra sudjeluju u političkom životu više nego jednom u četiri godine kada izlaze na izbore, kako je to pročitao gradonačelnik Branko Dukić, danas je na njegovom Kolegiju predstavljena nova demokracija na djelu. Tako bi se mogao parafrazirati projekt participativnog budžetiranja. Iako se isticalo kako je taj projekt već provela splitska agencija Vajt u Trogiru, njega je za Grad Zadar predstavio pročelnik za EU fondove, Ante Ćurković, a nazvan je „KVARTipo!".

Pročelnik Ćurković dobiva i ulogu koordinatora odjela za financije, gradsku upravu, gospodarstvo i otoke, komunalne poslove, graditeljstvo te kulturu i sport u ovom projektu kojeg promovira gradonačelnik Dukić kao postizborno ostvaranje.

Slušajući njegovu prezentaciju, nismo se mogli oteti dojmu da se pod novim modelom u kojem bi građani trebali sudjelovati u kreiranju i predlaganju malih komunalnih zahvata, zaobilaze se Vijeća Mjesnih odbora za čije izbore dogodine ne bi trebalo trošiti vrijeme i novac.

Jer, od danas do 26. listopada građani mogu prijaviti male komunalne investicije a rezultati njihovih želja i potreba po prioritetima, bit će transparentni iduće godine kada se po kvartovima planira razdijeliti četiri milijuna kuna. Tome će prethoditi i javne tribine po mjesnim odborima na kojima će se glasati o pojedinim prijedlozima.

Na vrhu liste dobitnika je MO Brodarica s 300 tisuća kuna, a na dnu od 37 mjesnih odbora su oni otočki sa po 30 tisuća kuna.

Novac je raspoređen na osnovu broja kućanstava obveznika komunalne naknade, što čini 75 posto iznosa, dok ostatak otpada na razinu komunalne opremljenosti. 

Dakle, građani Zadra trebali bi postati oni koji će umjesto gradskih službi ukazivati na probleme i nuditi rješenja - tipa divlje deponije, uređenje zelenih površina i prometnica, još javne rasvjete, dohranjivanje plaža, pješačke staze, gradnja zidića, ili na otocima poboljšati Vi-Fi mreže i sanirati puteve. Provedba toga će biti vidljiva 2022. godine.

Od danas građani Zadra mogu slati pisma na adresu Grada Zadra ili do 23.59 sati 26. listopada poslati e-mail adresu kvartipo@grad-zadar.hr.

Prvi Kolegij gradonačelnika u novom mandatu
Foto: 057info (Saša Čuka)
PRIKAŽI KOMENTARE (14)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA