Kultura

GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR PONOVNO RADI

Zadrani pohrlili po knjige, stvorio se red do Ulice Franje Tuđmana

U knjižnici je na različitim lokacijama dostupno devet knjižničara, koji su zaduženi za uslugu korisnicima i što brže zaduženje građe

Brojni su korisnici Gradske knjižnice Zadar već u 8.30 sati pohrlili prema ovoj ustanovi kako bi razdužili stare i posudili nove knjige. Kako je vrijeme odmicalo, tako se red produžavao, najprije do ceste, a potom i šetnicom prema križanju s Ulicom Franje Tuđmana. Čitatelji su brzo ulazili i izlazili iz knjižnice, slijedeći ranije objavljene upute, ali je interes prvog dana nakon otvaranja jednostavno prevelik.

- Vidimo da se stvara veliki red, korisnike molimo za razumijevanje i strpljenje, nije ovo uobičajena situaciji niti za nas i prilagođavamo se tijekom obavljanja posla. U knjižnici je na različitim lokacijama dostupno devet knjižničara, koji su zaduženi za uslugu korisnicima i što brže zaduženje građe. Čitatelji ne mogu sami pretraživati police i birati što bi pročitali, već s unaprijed zadanim popisom ili željama dolaze do nas i mi im tada izdajemo knjige. Za pronaći građu treba neko vrijeme, a moramo imati i razumijevanja za ljude koji čekaju, kaže ravnateljica Gradske knjižnice Zadar Doroteja Kamber-Kontić.

Iako se red pred knjižnicom stvara, razmjena knjiga ide dosta brzo. Jutros je došlo nekoliko studentica s 10-15 naslova za zaduženje, što je trajalo do pet minuta, no u principu se sve obavlja i unutar jedne minute. Na jednoj lokaciji se građa samo razdužuje, na drugoj zadužuje ili obnavlja upis, a na trećoj obavlja plaćanje gotovinom, ako netko mora na taj način podmiriti svoje obveze. Preporuka je korištenje beskontaktnih kartica, pa čak i digitalne iskaznice GKZD preko aplikacije Stocard.

- Sva građa koja se vrati, kao što smo činili unazad mjesec i pol dana, stavlja se u izolaciju od sedam dana, jer bi u tom vremenu virus trebao nestati, ako ga je i bilo. Građa je kroz to vrijeme rezervirana u sustavu Crolist i tek nakon toga je ponovno dostupna korisnicima. Knjige zadužene od 17. ožujka ne treba se obnavljati do 15. svibnja, jer se u tom vremenu neće obračunavati zakasnina, kaže Kamber-Kontić.

Gradska knjižnica danas, u četvrtak i petak radi od 8.30 do 13 sati, a u srijedu od 13 do 18 sati. To se odnosi samo na Središnju knjižnicu, dok su ogranci i dalje zatvoreni. Raspored vrijedi samo za ovaj tjedan te će se na temelju iskustva donijeti raspored za sljedeće tjedne, do povratka na uobičajeno radno vrijeme.

PRIKAŽI KOMENTARE (6)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA