Zadar

ČUVARI NISU NIŠTA MOGLI

Zadranin teško ozlijedio sugrađanina u šibenskom zatvoru, država neće platiti odštetu

Sutkinja je uvažila iskaze zatvorskih čuvara, koji su rekli da je nemoguće spriječiti incidente ovakvog tipa jer bi to značilo da bi svaki zatvorenik trebao imati svoga čuvara

Općinski sud u Zadru odbio je Zadraninu koji je teško ozlijeđen za vrijeme boravka u šibenskom zatvoru tužbu, kojom draži od države da mu za pretrpljene ozljede i bol dosudi odštetu od 32.000 kuna.

On je 2010. godine krenuo na večeru u zatvorsku blagovaonicu, a kada se nalazio na vrhu stepenica koje vode prema njoj, drugi zatvorenik, također Zadranin, bez ikakvog povoda udario ga je desnom rukom i nogom u glavu. Zbog jačine udarca udario je glavom u zid, a potom pao niz stepenice, uslijed čega je zadobio potres mozga i prijelom lubanje.

Protiv napadača je pokrenut kazneni postupak pravomoćno je proglašen krivim za napad, ali u ovom sporu nije utvrđena odgovornost države. Udareni Zadranin smatrao je da je ozlijeđen zbog propusta u vršenju nadzora nad zatvorenicima. Oni su se na putu od svog odjela do blagovaonice kretali sami, bez nadzora čuvara i to stepenicama koje nisu u dohvatu nadzorne kamere. Da je zatvorenike pratio čuvar, do napada sigurno ne bi niti došlo ili bi on bio pravodobno spriječen, smatrao je napadnuti.

Zastupnik države smatrao je da je odgovornost na napadaču a ne na zatvorskom sustavu, a sporno je i navođenje smanjene životne aktivnosti. Naime, tužitelj je ovisnik o opijatima, boluje od hepatitisa C, pa se postavlja pitanje jesu li posljedice, koje prema navodima iz tužbe trpi, isključivo posljedice nastale štetnim događajem.

Sutkinja je uvažila iskaze zatvorskih čuvara, koji su rekli da je nemoguće spriječiti incidente ovakvog tipa jer bi to značilo da bi svaki zatvorenik trebao imati svoga čuvara, a napadač inače nije pokazivao znakove nasilja i imao je neutralan odnos s napadanutim. Dakle, ništa nije upućivalo da bi se na zatvorenika trebala obratiti posebna pažnja pa odgovornost za štetne posljedice snosi isključivo zatvorenik koji ga je napao.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA