Zadar

DOBITNICA ZLATNE MEDALJE U ZDRAVSTVENOJ NJEZI

Zadranka Josipa Gregov najbolja je buduća medicinska sestra u Hrvatskoj

Nakon što se na školskom natjecanju pokazala kao najbolja među četvero svojih kolega-natjecatelja, kao i na međužupanijskom natjecanju gdje je u Šibeniku postigla treće mjesto u zdravstvenoj njezi, maturantica Josipa Gregov iz zadarske Medicinske škole Ante Kuzmanića pomela je konkurenciju od 12 natjecatelja iz Hrvatske te osvojila je prvo mjesto i zlatnu medalju na WorldSkills natjecanju u Zagrebu, pri čemu je postala prvakinja zdravstvene njege u Hrvatskoj.

Nakon što se na školskom natjecanju pokazala kao najbolja među četvero svojih kolega-natjecatelja, kao i na međužupanijskom natjecanju gdje je u Šibeniku postigla treće mjesto, maturantica Josipa Gregov iz zadarske Medicinske škole Ante Kuzmanića pomela je konkurenciju od 12 natjecatelja iz Hrvatske te osvojila prvo mjesto i zlatnu medalju na WorldSkills natjecanju u Zagrebu, pri čemu je postala prvakinja zdravstvene njege u Hrvatskoj. Ovakva natjecanja, koja ujedno i vrlo uspješno promoviraju strukovno obrazovanje u Hrvatskoj, sastojala su se isključivo od praktičnog dijela:

- Na školskoj razini ocjenjivala se vještina pripravljanja infuzijske otopine, na međužupanijskom postavljanje kanile i konačno, na državnom natjecanju koji se sastojao od dva dana, mjerenje tlaka, intramuskularna terapija i saturacija kisikom, priča nam Josipa.

Na natjecanju je stručno povjerenstvo prema zadacima sastavilo svoju listu bodovanja. Svaki je natjecatelj dobio primjer modula kako treba izgledati uspješno izvršen zadatak. Dakle, nije vještina samo u pripravljanju infuzijske otopine, već se moduli sastoje od niza drugih stavaka. Važna je procjena okoline u kojoj se medicinska sestra nalazi, izvršavanje zadatka na siguran način, komunikacija s bolesnikom, postavljanje pitanja koji uvažavaju etička pravila bolesnika... Sve to su točke koje je Josipa uspješno ukomponirala kao kompletnu vještinu. Rekli bi neki, stresno je to, ali Josipa nam govori suprotno:

- Uživala sam u svakom trenutku natjecanja i bilo je to odlično iskustvo. Posebno mi je bilo zanimljivo to što je natjecanje bilo otvoreno za javnost, pa su nas ljudi dolazili gledati u prostorijama Zagrebačkog velesajma, a imali smo i žive modele na kojima smo radili!

Josipa u budućnosti namjerava nastaviti u istom smjeru tako što će sljedeće godine upisati Sestrinstvo na Odjelu za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru. Kaže i da bi, nakon završenog fakulteta, voljela ostati raditi u Hrvatskoj. Voli rad s ljudima i saznanje da može nekome pomoći, otkriva maturantica, što i jesu odlike buduće medicinske sestre.

- Zahvaljujem svim mojim profesorima uključujući mentoricu Ivanu Lapčić od kojih sam učila sve godine, poručuje Josipa na kraju.

Svaka disciplina na natjecanju WorldSkills je imala dio pod nazivom "Isprobaj vještinu" gdje su učenici i ostali posjetitelji, kojih je po procjenama bilo oko 12 tisuća, mogli na licu mjesta isprobati pojedinu vještinu koja im je bila zanimljiva. Tako su se okušavali u reanimiranju lutki, aranžiranju buketa, kuhanju kave što je posebno bilo korisno budućim srednjoškolcima u odabiru njihovog budućeg poziva.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA