Zadar

OTOČNI SABOR

Zakon o otocima donesen, ali se ne provodi zbog nemara

Donošenjem Zakona otočani su očekivali da će i njegovom provedbom osjetiti mogućnost boljeg i kvalitetnijeg života na istima

Otočni Sabor - udruga za razvitak hrvatskih otoka od predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatskog Sabora zatražilo je provođenje Zakona o otocima, koji je donesen kako bi se poboljšala kvaliteta života, ali do danas nisu doneseni potrebnio pravilnici kako bi on zaživio.

- Sabor Republike Hrvatske je donio novi Zakon o otocima koji je stupio na snagu 29. 12. 2018. godine, a za njegovu primjenu u potpunosti bilo je potrebno donijeti devet pravilnika i jednu odluku. Nažalost moramo skrenuti pozornost na nedonošenje istih u zakonskom roku. Otočani očekuju da se zakoni koji se donose u Hrvatskom saboru moraju provoditi, stoga i traže odgovornost zbog neprovedbe istog, navodi se u pismu.

Donošenjem Zakona otočani su očekivali da će i njegovom provedbom osjetiti mogućnost boljeg i kvalitetnijeg života na istima, posebno na otocima koji su Zakonom proglašeni otocima sa specifičnim položajem.

- Temeljem čl. 47 stavka 2. za nadzor nad provedbom Zakona o otocima nadležno je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, koje upravo ne provodi Zakon za koje je nadležno. Ne možemo dozvoliti da kvaliteta života oko 130 tisuća otočana ovisi o osobama iz i uz Ministarstvo koje možda ne poznaju najbolje otočnu problematiku, kao ni probleme, potrebe i zahtjeve veoma specifičnih otočkih sredina.

- Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske i predsjedniče Hrvatskog Sabora, Otočni sabor traži od Vas da u okviru svojih nadležnosti utvrdite postoje li valjani razlozi za gore navedeno stanje u provedbi Zakona o otocima. Ako postoje valjani razlozi, molimo Vas da nas o tome izvijestite, kako bismo mogli sa stajališta ljudskih i moralnih obveza spram otočana, pokrenuti daljnje aktivnosti u cilju provođenja Zakona o otocima. Također zahtijevamo da izvršite svoje obećanje o preseljenju Uprave za otoke na more, zaključuje se u pismu.

PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA