Zadar

MEĐU NAJUGROŽENIJIM ZANIMANJIMA

Zaštitari rade poput robova, na milosti poslodavaca

Predstavnici sindikata SSZD i SSSH progovorili su danas pred javnošću o radu i uvjetima zaštitarske djelatnosti u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na Zadarsku županiju.

Predstavnici sindikata zaštitara progovorili su danas o radu i uvjetima zaštitarske djelatnosti u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na Zadarsku županiju. Pravni povjerenik Teritorijalnog ureda SSSH Zadar, Vedran Uranija, ustvrdio je kako su zaštitari u Hrvatskoj grupacija koje je najugroženija u pogledu radnih, materijalnih i statusnih prava.

- Odmah iza su radnici u privatnom sektoru, hrvatski branitelji i umirovljenici. Ima ih oko 16700 zaposlenih sa licencom, inače ukupno oko 30000. U Zadru negdje oko 500 do tisuću ljudi, s tim da nam točna brojka nije poznata. Svima su niske plaće, s izuzetkom Sokol Marića, ne plaćaju se prekovremeni, siva zona je evidentna (rad na crno), nema kolektivnih ugovora, rade kao robovi. Imaju ugovore na mjesec dana, a otkaze dobivaju kad se svidi poslodavcu, kazao je Uranija.

Govoreći o problemima zaštitara, Uranija se fokusirao na nefunkcionalnost pravne države:

-Inspekcijske službe i sudovi nisu rigorozni, blago kažnjavaju poslodavce, pa je i država tu jednim dijelom odgovorna i štiti poslodavce. Apeliramo na državu i državne institucije da donesu kvalitetnije zakone. Počnite se baviti problemima radnika i stvarnim, realnim problemima, pozvao je Uranija.

Na konferenciji za novinare,  predsjednica Sindikata zaposlenih u zaštitarskoj djelatnosti, Matea Hušnjak spomenula se člana Sindikata i kolege Zdravka Orešanina, koji je poginuo pod masivnom ogradom sa 12. na 13. listopada u Bjelovaru, u trgovini Yisk. Na njega su pala vrata, podsjetila je Hušnjak, pitajući koliko vrijedi jedan ljudski život.

I Tea Marilić, regionalna povjerenica za Dalmaciju, progovorila je o svojem, nimalo dobrom iskustvu. Marilić je tako rekla kako joj je zadnji poslodavac naplatio licencu u iznosu zadnje dvije plaće.

-Zaštitari rade po 12 sati u lošim i teškim uvjetima, što znači od 250 sati pa do čak 350 sati na mjesec u sezoni i to bez pauze. Poslodavci krše i Zakon i ustav. Sama činjenica da nas je samo stotinjak u Sindikatu, a u Hrvatskoj imamo 16700 zaštitara vam dovoljno govori. Poslodavci nam brane da se sindikalno organiziramo, zaključili su predstavnici zaštitarske službe na konferenciji za novinare ispred Doma sindikata u Zadru.

PRIKAŽI KOMENTARE (8)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA