Zadar

MJERI SE I KOLIČINA OMOTA U KOJI JE ZAPAKIRANA

Zašto je droge uvijek „manje“ kod vještaka, nego kod policije kad ju zaplijeni?

Policija ne dira ili otvara omote, jer se kasnije može tražiti DNK vještačenje predmeta

Zašto u svim slučajevima zaplijenjene droge drugo mjerenje pokazuje manju količinu nego prvo mjerenje? Gdje je "nestalo" 400 grama iz pošiljke koja je nedavno zaplijenjena 20-godišnjem dileru iz pretinca osobnog automobila? Iz zadarske policije kažu kako droga nije nestala, nego razlika nastaje zbog toga što se ona prilikom oduzimanja mjeri zajedno s pakiranjem, a kasnije ju vještak vadi i točno mjeri bez omota.

- Kada policija oduzme drogu, državni odvjetnik šalje nalog za vještačenjem te ona ide u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu. Pošiljka od kilograma zapakirane droge obično teži oko 1.080 ili 1.100 grama, zajedno s materijalom u koji je zalijepljenja. Kad vještak otvori zaplijenjenu masu, on izmjeri bruto težinu s omotom, navede o kakvom se omotu radi, koliko je on težak i koliko se u njemu čiste droge nalazi. Nakon toga dostavlja nalaz državnom odvjetniku, koji okrivljenika tereti za točnu količinu zabranjene supstance, kažu nam iz zadarske policije.

Policija ne dira ili otvara omote, jer se kasnije može tražiti DNK vještačenje predmeta, a naravno potpuno je pogrešna i slika iz američkih filmova, gdje inspektori otvaraju paket i kušaju drogu. Za potrebe vještačenja u aparaturi na vrh pipete se može izuzeti zanemariva količina od oko 0,01 grama i to je to.

Sva droga čuva se u Zagrebu do pravomoćnosti presude, nakon čega se, jednom ili dvaput godišnje, spaljuje u ovlaštenoj spalionici.

PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA