Kultura

VLADO ERCEGOVIĆ

Zašto su mala gradska kina bolja od komercijalnih?

Na pitanja zašto je važno da svako mjesto ima svoje (malo) kino, ali i da to isto kino bude nezavisno, koliko su važni elementi poput lokacije, standardnog termina i tehničkih detalja, zašto u Zlatnim vratima nema kokica, koliko je važna potpora kulturnih institucija i širenje filmske priče prema mladima i koji su to inovativni načini privlačenja publike, odgovorio je danas Vlado Ercegović, voditelj splitske kinoteke Zlatna vrata održavši predavanje u Kneževoj palači

Na pitanja zašto je važno da svako mjesto ima svoje (malo) kino, ali i da to isto kino bude nezavisno, koliko su važni elementi poput lokacije, standardnog termina i tehničkih detalja, zašto u Zlatnim vratima nema kokica, koliko je važna potpora kulturnih institucija i širenje filmske priče prema mladima i koji su to inovativni načini privlačenja publike, odgovorio je danas Vlado Ercegović, voditelj splitske kinoteke Zlatna vrata održavši predavanje u Kneževoj palači.

- Film je mjesto gdje se ljudi okupljaju, ono što priča priče o sadašnjosti i budućnosti. Kad je riječ o kinotekama, negdje morate izgubiti kako bi bili vidljivi, ali upravo se prema tome razlikujemo u odnosu na velike centre - dovodimo autore filmova, glumce... No veliku ulogu u svemu imaju i mediji - nažalost, svojim objavama pokazuju da više drže do multiplexa nego do manjih kina. Najveći problem zadarske Kino Zone trenutno je taj što je sustanar u Kneževoj palači, ali nakon što "uštima" kontinuitet i eventualno dobije svoj prostor, postati će i jak igrač, istaknuo je Ercegović.

Splitska kinoteka Zlatna vrata 2014. godine imala je 12 tisuća gledatelja, a stalnim porastom postotka tog broja došla je do 23 tisuće gledatelja koje je zabilježila prošle, 2018. godine. U odnosu na stanovništvo, odnosno broj stanovnika Splita to bi značilo da 11,6% Splićana posjećuje jedno takvo (malo) kino. U njemu ne možete pojesti kokice, nam foršpana ni glazbe prije i poslije filma - zato što je naglasak stavljen upravo na razlog zašto posjetitelji tamo dolaze - a to je uživati u dobrom i kvalitetnom filmu bez vanjskih distrakcija.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA