Zadar

"POSTOJI NAZNAKA MORALA U HDZ-U"

Zaustavljena prodaja zgrade na Kolovarama po cijeni nižoj za 11 milijuna kuna

S dnevnog reda današnje sjednice Županijske skupštine skinuta je točka o davanju suglasnosti Zavodu za javno zdravstvo za prodaju zgrade Poliklinike po sniženoj cijeni od 15 milijuna kuna, dok je dopuna koncesije za plažu Borik prošla dalje.

NOVO S dnevnog reda današnje sjednice Županijske skupštine skinuta je točka o davanju suglasnosti Zavodu za javno zdravstvo za prodaju zgrade Poliklinike po sniženoj cijeni od 15 milijuna kuna, dok je koncesija za plažu Borik prošla dalje.

Na zahtjev oporbe župan Božidar Longin nije pristao povući ove točke s dnevnog reda pa se o njemu glasovalo. I dok je za skidanje točke o Boriku podignuto nedovoljno ruku, za skidanje odluke o sudbini zgrade na Kolovarama glasovalo je 16 vijećnika, što znači da se oporbi priklonilo nekoliko HDZ-ovih vijećnika.

Predsjednik kluba HDZ-ove većine Željko Šoša na brzinu je tražio deset minuta stanke, ali su vijećnici prebrojani i utvrđeno je da je točka većinom glasova skinuta s dnevnog reda.

- Postoji naznaka morala kod vaših vijećnika, rekla je tada već isključena Marjana Botić (Akcija mladih).

Šoša je nakon glasovanja ponovno zatražio stanku od 10 minuta, koju mu je predsjednik Skupštine Željko Lončar odobrio.

- Razlika u cijeni je velika pa bi bilo dobro da se napravi još jedna procjena. Zato je i nekoliko nas iz HDZ-a glasovalo protiv, rekao je Šoša o obaranju odluke.

RANIJE Današnja sjednica Županijske skupštine započela je stankom koju je zatražio NHR zbog 42. točke dnevnog reda, odnosno Prijedloga o izmjeni Odluke o davanju koncesije za korištenje plaže „Borik".

Boriku je dano pravo gospodarskog korištenja pomorskog dobra - uređene posebne plaže „Borik" s mogućnošću ograđivanja i naplate ulaska, za iznajmljivanje plažnih rekvizita (ležaljke i suncobrani), sportsko rekreacijske djelatnosti (iznajmljivanje sandolina, pedalina, sportskih brodica, škola ronjenja, surfing, parasailing, usluge vožnje bananom i tubovima, postavljanje zabavnog parka na moru i sl.). U zahtjevu za izmjenu i dopunu Ugovora o koncesiji navode kako je pomorsko dobro upisano na novonastalim česticama zemlje, slijedom čega i podnose zahtjev na proširenje dodijeljene koncesije i na navedene čestice.

Sumnje u zakonitost odluke izrazila je vijećnica Akcije mladih Marjana Botić.

- Ovakva odluka bila bi nelegalna a investitoru bi se omogućila dodatna gradnja na ovom prostoru, rekla je Botić, nakon čega je Dalibor Barešić zatražio stanku.

Josipa Tičića iz SDP-a u dnevnom redu je zatekla točka u kojoj je značajno snižena cijena za zgradu bivše Poliklinike na Kolovarama.

- Spuštanje od 40 posto u odnosu na prvu procjenu je preveliko, trebamo pričekati i vidjeti zašto je toliko snižena.

- Procjena 2013. godine bila je 26 milijuna kuna i to je jedina nekretnina u Zadru kojoj je cijena pala. Župan je to lani pokušao oboriti na 15 milijuna kuna, ali nije znao kako. Ova točka nema ni suglasnost Odbora, rekao je Rudolf Dvorski (MODES).

Marko Pupić Bakrač (Akcija mladih) naveo je procjenu procjenitelja Marija Kalmete o vrijednosti od 400 eura po kvadratu samog zemljišta, a on zna da se na Punti Bajlo prodavalo i po 1000 eura.

- Radi se o spomeniku, zgradi s debelim zidovima na mjestu na kojem gradnja nije više moguća, 1.900 po kvadratu zgrade i 400 zemljišta je izvan zdravog razuma. Ako je ne možemo prodati, ne dajmo je u bescijenje, namijenimo je za javne potrebe, rekao je Pupić Bakrač.

Stanku je zatražio i Drago Čulina zbog posezanja političara iz drugih zemalja za hrvatskim teritorijem, najviše Italije i Mađarske.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (24)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA