Zadar

SUSRET ZADRANA KOJI ŽELE ZAŠTITITI KUNU

Zekanović: Lukić će to riješiti, ali dobro je i ako nas potjeraju s javne površine

Tridesetak Zadrana okupilo se sinoć na Višnjiku na „pripremama" za referendumsku inicijativu Zaštitimo hrvatsku kunu.

Tridesetak Zadrana okupilo se sinoć na Višnjiku na „pripremama" za referendumsku inicijativu "Zaštitimo hrvatsku kunu".

Glavnu riječ vodili su saborski zastupnik i član organizacijskog odbora inicijative Hrvoje Zekanović (Suverenisti) te gradski vijećnik Mate Lukić (HSP). Iako su obojica stranački obojeni, naglasili su kako je „Zaštitimo hrvatsku kunu" nadstranačka inicijativa.

- Radi se o višem, hrvatskom interesu i zaštiti kune kao suvereniteta, istaknuo je Zekanović čitajući referendumsko pitanje koje glasi: „Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba: Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa. Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu."

On smatra kako će uvođenjem eura doći do rasta cijena u maloprodaji.

- Drugim riječima, sve će biti skuplje. Također, bitno je naglasiti i još jednu stvar, a to je da Ujedinjeno Kraljevstvo nikad ne bi imalo priliku izaći iz EU da je uvelo euro umjesto funte. Nisam za izlazak iz EU, ali jesam za SWOT analizu kojom će se prikazati koliko nam je dobro u EU. Ako više gubimo nego što dobivamo, stvar je jasna, rekao je Zekanović okupljenim volonterima.

Podijelio im je i zanimljive savjete za prikupljanje potpisa, koje će se provoditi od 24. listopada do 7. studenoga.

- Nije bitno hoćete li potpis prikupiti na kavi, u autu, svlačionici na treningu, jedino je bitno da je osoba željela to potpisati. Nemojte doći u situaciju da nekoga prevarite. Za potpis pitajte i one koji su za euro jer mi ne prikupljamo potpise da bi se zadržala kuna, već da o ključnim stvarima pitamo narod putem referenduma. Ako je više njih za euro, Bože moj, uvest ćemo euro, rekao je Zekanović ističući kako je potpise najbolje prikupljati na mjestima s velikim protokom ljudi pa im je sugerirao da ih postave u trgovačkim centrima, ispred dvorane za vrijeme utakmice, ali i na "diskretnijem mjestu u blizini groblja za blagdan Svih svetih".

Iznio je i različite prakse u korištenju javne površine.

- Neke jedinice lokalne samouprave to naplaćuju. U Splitu, primjerice, nemamo tih problema, dok ih u Zagrebu imamo. Vjerujem da će Mate riješiti da ih ovdje nemamo. Svakako, imamo presudu prema kojoj je dovoljno tražiti samo dozvolu policiju. Ako vas netko bude htio otjerati, nemojte se toga bojati jer to će nam dobro doći. Uz to ide medijska pozornost, a ona nam donosi vodu na mlin i više potpisa, rekao je Zekanović koji je odgovarajući na pitanja okupljenih, među ostalim, rekao kako premijer Andrej Plenković ne mrzi Hrvatsku, ali mu je prioritet Bruxelles.

Operativni dio s volonterima je prošao Mate Lukić koji je rekao kako nije ekonomist, ali je proučavao zaključke stranih instituta o posljedicama uvođenja eura.

- Vjerujem da ćemo prikupiti dovoljno potpisa kako u gradu Zadru i Zadarskoj županiji tako i u Hrvatskoj, poručio je Lukić. Broj potpisa koji im treba na razini Zadarske županije je oko 25 tisuća.

 

 

 

PRIKAŽI KOMENTARE (12)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA