Zadar

IZ GRADA SU POKRENULI UPRAVNI POSTUPAK

Županija poništila rješenje Grada za Sarag Gaženicu

Grad Zadar će po svemu sudeći ostati bez jednog od najvećih iznosa komunalnog doprinosa koji se još lani očekivao u gradskoj blagajni.

Grad Zadar će, po svemu sudeći, ostati bez jednog od najvećih iznosa komunalnog doprinosa koji se još lani očekivao u gradskoj blagajni. Rješenje o komunalnom doprinosu na 8.5 milijuna kuna investitoru komercijalnog centra Sarag Gaženici d.o.o. Murvica poništeno je u Zadarskoj županiji.

"Nadležni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije, rješavajući žalbu Sarag Gaženice Murvica, izjavljenu protiv rješenja o komunalnom doprinosu Odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra poništava rješenje Grada Zadra", odgovor je kojeg smo dobili iz Županije.

Iz tog drugostupanjskog tijela nisu nam htjeli reći na osnovu čega su poništili rješenje Grada jer nismo stranka u postupku. I pozivaju se na zakon o upravnom postupku. Nema veze što se radi o javnom interesu i novinarskom upitu, a da se ne pozovemo na zakon o pravu na informaciji.

Međutim, jasno je to već dao do znanja vlasnik te firme, Ivica Surać koji je u studenom 2019. godine iz Ministarstva graditeljstva dobio građevinsku dozvolu. On je negirao obavezu plaćanja komunalnog doprinosa, pozivajući se na zakon o komunalnom gospodarstvu. Prema tom zakonu, Sarag Gaženica je koncesionar, a prema zakonu o graditeljstvu investitor.

Grad Zadar je u zakonskom roku protiv rješenja tijela drugog stupnja pokrenuo upravni spor. Napominjemo pritom da činjenica da postupak razreza komunalnog doprinosa nije okončan ne utječe na mogućnost realizacije predmetne investicije, s obzirom da je građevinska dozvola izvršna i pravomoćna, odgovorili su Grada Zadar.

Oni  izdaju i uporabnu dozvolu do koje bi prema zakonu trebao biti plaćen komunalni doprinos ili se treba donijeti odluka o oslobađanju. Očito je da će se ona čekati sa suda. U svakom slučaju, U Lučkoj upravi Zadar koja je Sarag Gaženici dala konceiju još nema najave početka gradnje hotela, trgovine i garaže prema projektu D&Z i važećoj građevinskoj dozvoli.

Riječ je o investiciji koja je bila procijenjena na 40 milijuna kuna.

PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA