Zadar

DANAS NA SKUPŠTINI

Županijski proračun za 2022: nove mjere za mlade obitelji

Nove mjere Zadarske županije u proračunu za 2022. godinu: Povećanje naknada za smještaj u privatnim domovima na 800 kuna, stambeni krediti za višečlane obitelji i deficitarna zanimanja, start-up tvrtke, dječja igrališta...

Na Skupštini Zadarske županije župan Božidar Longin danas predstavlja prijedlog proračuna za 2022. godinu. Sve bolji gospodarski pokazatelji u Zadarskoj županiji, koja je unatoč pandemiji, povećala zaposlenost u odnosu i na pretkriznu 2019. godinu, ali i optimistične najave iz Vlade RH o rekordnom povećanju BDP-a razlog su za optimizam uoči nadolazeće 2022. godine. Mjere za očuvanje radnih mjesta i potpore gospodarstvu koje su poduzeli Vlada i Zadarska županija otvorili su prostor otvaranju novih radnih mjesta i investicijama, ističe Longin.

- U proračunu smo nastojali osigurati dodatna sredstva našim zdravstvenim ustanovama, a istodobno osigurati sredstva za investicije. Naravno, predvidjeli smo sredstva i za realizaciju projekata obećanih u kampanji. Uvest ćemo subvenciju stambenih kredita za višečlane obitelji i za zdravstveni, znanstveni i IT sektor, sufinancirat ćemo otvaranje Start up tvrtki i izgradnju ukupno 40 dječjih igrališta kroz iduće četiri godine, povećat ćemo subvencije za privatne domove za starije i nemoćne s 500 na 800 kuna, a krenut ćemo i u realizaciju izgradnje novih domova i to u Poličniku, Sv. Filipu i Jakovu i Preku, uz novi Hospicij u Babindubu, kazao je župan Longin dodajući kako se iduće godine očekuje završetak sustava navodnjavanja Donja Baštica, dovršetak Centra izvrsnosti Cerovačke špilje u Gračacu, ali i početak izgradnje Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku.

- Predvidjeli smo sredstva i za izgradnju Skloništa za životinje (pseći azil), a već je počela izgradnja pristupne ceste. To je samo dio programa i aktivnosti koje ćemo provesti kroz novi proračun, a svakako očekujemo i podršku našim investicijama od strane Vlade RH s kojom smo kroz ove godine odlično surađivali, ustvrdio je Longin uz napomenu da je to samo dio programa i aktivnosti koje planiraju provesti kroz novi proračun za 2022. godinu.

Jedan od novih programa za koji će se sasvim sigurno vladati veliki interes subvencija je stambenih kredita za višečlane obitelji, što je nova demografska mjera Zadarske županije.

- Cilj je pomoći višečlane obitelji pružajući im šansu da riješe primjereni stambeni prostor za svoju obitelj. Planiramo pomoći i deficitarne profesije (npr. liječnici ili druge profesije koje su potrebne za normalno funkcioniranje županijskih ustanova). Cilj je privući i/ili zadržati stručnjake i mlade, školovane ljude pružajući im šansu da riješe stambeni problem i zasnuju obitelj. Upravo njima je namijenjen Program subvencije kamate na stambene kredite, ističe v.d. pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Marta Hordov uz napomenu da će se, sukladno dosadašnjim poticajima kredita poduzetnicima, s poslovnim bankama dogovoriti kreditni uvjeti uz očekivanu kamatnu stopu od najviše 2,5 posto, dok će županija plaćati 50 posto kamate prvih 5 godina kredita.

U idućoj godini Županija pokreće i novi program sufinanciranja razvojnih (Start-up) tvrtki.

- Trend otvaranja malih razvojnih tvrtki (start up), tj. mikro poduzeća (do 9 zaposlenih) je u stalnom porastu. Ulazak u Europsku uniju i munjeviti razvoj tehnologije omogućavaju jednostavniji izlazak na tržište, a upravo razvojne tvrtke donose nove ideje i vrijednosti svakom gospodarstvu. Jedan od najvažnijih dijelova svake nove razvojne tvrtke su financijska sredstva za početak poslovanja, a pristup financiranju istovremeno je jedno od najčešćih ograničenja na koja nailaze. Radi toga ćemo 2022. godine pripremiti novi Program poticanja razvoja START UP-ova na način da im financijski pomognemo na početku njihovog poslovanja, najavljuje Marta Hordov novu, vrlo atraktivnu mjeru pomoći poduzetnicima koju priprema Zadarska županija.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA