Kultura

PJESNICI IZVAN DOMOVINE

20. susret pjesnika hrvatske iseljeničke lirike u Zadru

Ove godine u Zadru će obilježiti 20. godišnjicu uz velebnu monografiju "Tisuće milja opletenih stihova"

Udruga Hrvatska iseljenička lirika New York, Sveučilište u Zadru, Hrvatska katolička misija bl. Ivana Merza (SAD) i Hrvatski svjetski kongres u Zadru od četvrtka do subote priređuju 20. Susret pjesnika hrvatske iseljeničke lirike "Niko drugo more i drugi ljudi".

Udruga Hrvatska iseljenička lirika prije 20 godina počela je u New Yorku okupljati pjesnike među iseljenim Hrvatima u SAD-u i Kanadi. Hrvatska katolička misija u Astoriji s voditeljem don Robertom Zubovićem bila je otvorena za sva okupljanja, posebice ona vezana za očuvanje jezika i kulturno-povijesne baštine. Zbog potrebe za zajedničkim druženjima i očuvanjem narječja utemeljeni su pjesnički susreti, čije je 10. izdanje također održano na Sveučilištu u Zadru 2010 godine.

Udruga HIL NY do sada je izdala 20 zbirku pjesama a danas broji više od 150 članova, pjesnika iz tri generacije hrvatskih iseljenika. Ove godine u Zadru će obilježiti 20. godišnjicu uz velebnu monografiju "Tisuće milja opletenih stihova".

Nakon okupljanja u četvrtak te obilaska grada u jutarnjim satima, u petak u 18 sati u Svečanoj dvorani održat će se Svečana akademija, na kojoj će biti predstavljena monografija te dodijeljena priznanja uz 20. obljetnicu udruge. U subotu ujutro održat će se 20. susret pjesnika HIL-e NY, ali i predstavljena 19. zbirka nastala na prošlom susretu, "U Münchenu Hrvatska u malom".

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA