Zadar

SLAVNA POSTROJBA

32 godine Samostalnog stankovačko - benkovačkog bataljuna

Pred velikim brojem bivših pripadnika svečano je obilježena 32. obljetnica Samostalnog stankovačko-benkovačkog bataljuna

U organizaciji UHDBDR Stankovci u subotu 16. rujna pred velikim brojem bivših pripadnika svečano je obilježena 32. obljetnica Samostalnog stankovačko-benkovačkog bataljuna. Svečani program počeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomenikom svim poginulim hrvatskim braniteljima Općine Stankovci. Vijence su položili i svijeće zapalili UHDBDR-a Stankovci, načelnik Općine Stankovci Željko Perica, Željko Motik izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, UHBDDR Primorsko-goranske županije i mnogobrojne braniteljske Udruge Zadarske županije.

Okupljenim pripadnicima Samostalnog stankovačko- benkovačkog bataljuna, prvi se u ime domaćina obratio Mladen Pešut, predsjednik UHDBDR-a Stankovci, podsjetivši na nezaboravni doprinos Samostalnog stankovačko-benkovačkog bataljuna u obrani stankovačkog ratišta.

- Dragi hrvatski branitelji s ponosom se sjećamo davne i slavne 1991 godine. Srpski agresor nas je najbrutalnije ubijao i razarao naoružan svim mogućim naoružanjem i zrakoplovstvom. Mi smo imali samo lovačke puške, junačko srce, zajedništvo, ljubav prema svojoj Domovini Hrvatskoj. Bili smo „jedno srce i jedna duša„. Srpski agresor nije imao nikakve šanse pobijediti takvu složnu hrvatsku vojsku. Danas nam je potrebno zajedništvo kao tih slavnih 90-ih godina. Ne smijemo i nećemo dozvoliti da nas „crv razdora" razbija, slabi i uništava. S ovog mjesta iz Stankovaca poručujemo cijeloj domoljubnoj Hrvatskoj i svim hrvatskim braniteljima, da sve braniteljske Udruge spojimo u jednu krovnu Udrugu hrvatskih branitelja. Tako ujedinjeni bit ćemo jači, snažniji, veliki jamac za neovisnost i prosperitet drage nam Domovine, kazao je Pešut.

Prikazan je kratki dokumentarni film o Samostalnom stankovačko-benkovačkom bataljunu „Bože čuvaj Hrvatsku„. U kulturno zabavnom programu nastupili su KUD Vinac Stankovci, narodni guslar Dane Jurić iz Dubravica, a Leonardo Perović otpjevao je predivnu domoljubnu pjesmu „Zadnja zapovijed„ domaćeg pjesnika i hrvatskog branitelja Žarka Sarađena. Skupu se s pismom podrške i čestitke obratio Sejo Šabić, dragovoljac Domovinskog rata koji je cijeli rat proveo na stankovačkom ratištu. Mnogi bivši zapovjednici i vojnici vidjeli su se nakon 32 godine od sreće su pale suze radosnice te su evocirane mnoge uspomene iz tog slavnog vremena. Svi bivši nazočni pripadnici bataljuna izrazili su mišljenje da se nakon 32 godine osjetio zajednički duh jedinstva i domoljubnog zanosa.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA