SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713909600 AND gallery_id = 11573File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713909600, '11573', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Arheologija usporila projektiranje hotela - investitori će sačuvati dio antičkog nalaza - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

FOTO. ZASTOJ NA GRADILIŠTU POLJANE POŽARIŠĆE

Arheologija usporila projektiranje hotela - investitori će sačuvati dio antičkog nalaza

Što su otkrila arheološka istraživanja na Poljani Požarišće, još nije poznato konzervatorima koji su ga propisali nakon što je srušena ruševna kuća

Što su otkrila arheološka istraživanja na Poljani Požarišće, još nije poznato konzervatorima koji su ga propisali nakon što je srušena ruševna kuća.

Završno izvješće o provedenim arheološkim istraživanjima nije nam još dostavljeno, napisao je Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela na novinarski upit. Kada ga dobiju, konzervatori će, najavio je Miletić, sagledati sve relevantne činjenice i izdati potrebne akte za projektiranje nove zgrade na predmetnoj lokaciji.

Arheološka istraživanja su završena i u tijeku je izrada izvještaja za kojeg je zakonski rok tri mjeseca, kratko nam je bio u mogućnosti reći arheolog Smiljan Gluščević. On će stručno obraditi nalaz i vrijeme iz kojeg datira, a koji je vidljiv i na samom gradilištu.

Kapetan Toni Brok otkrio nam je kako su nalazi iz antičkog doba, dok je ostatak zida po svemu sudeći srednjovjekovni. Uz mramorne ploče, na dubini od dva metra otkopan je i dio mozaika, površine jednog kvadrata, doznajemo od jednog od trojice investitora. Oni planiraju dio antičkog nalaza sačuvati u podrumu budućeg hotela. 

Dok se sve to ne posloži, arhitektica Romana Lasan koju su angažirali investitori, praktički je na čekanju. Ona je napravila idejno rješenje rekonstrukcije kuće za novog vlasnika. Na česticu je upisan - Albergo, u vlasništvu Mite Mičića.

Kada ju je Grad Zadar prodavao, kuća je bila u katastrofalno neodrživom stanju. Srušena je kako bi se napravila rekonstrukcija. Bit će to identična građevina, istih gabarita, ali nove namjene, kazala je je arhitektica Lasan za budući hotel na Poljani Požarišće.

Arheološki nalaz za investitore bio je očekivan. Kao i na svakom mjestu na kojem zagrebeš na Poluotoku, kazala je zadarska arhitektica.

Kuće na Poljani Požarišća ostale su zarobljene novim blokom zgrada projektanta Božidara Rašice, izgrađene u poslijeratnoj obnovi Zadra. I dok stanari jednog dijela te mega zgrade imaju gotovo bliski kontakt s ostacima ruševnog dijela kuće iz 19. stoljeća, javnost je tek uklanjanjem kuće koja je propadala u vlasništvu Grada, mogla otkriti još jedan trag ruševina kakvih je na žalost još uvijek u povijesnoj jezgri Zadra - uglavnom zbog vlasničkih odnosa.

U ovom slučaju, Grad nije vlasnik, potvrđeno je na novinarski upit iz Odjela za gospodarenje gradskom imovinom.

Poljana Požarišće gradiliste
Foto: Tomi Burčul
PRIKAŽI KOMENTARE (4)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA