Zadar

URREĐAJ U KVARU, ZADAR NE ŽELI PRIHVAT

Bibinjci nemaju kamo sa sadržajem septičkih jama, prazne ih ilegalno u prirodi

Dijan je u odgovoru priznao kako postojeći uređaj nema tehničkih mogućnosti za prihvaćanje fekalnih voda iz septičkih jama

Gdje završava sadržaj septičkih jama Bibinjaca i njihovih gostiju? Ovaj misterij nije teško razriješiti ako se zna da sadržaj jama ne prihvaća bibinjski pročišćivač, a neće ga iz nekog razloga ni Zadrani i Biograđani. Ono što Bibinjci vrijedno skupljaju kroz godinu tako, nema druge opcije, završava nelegalnim istakanjem po Babindubu, brdima i dolinama bibinjske okolice.

Zaključak je ovo koji se može donijeti na temelju prepiske županijskog vijećnika Ivana Matića i direktora Odvodnje Bibinje-Sukošan Božidara Dijana. Matić je na prošloj sjednici Županijske skupštine primijetio kako je na mrežu spojeno svega 20 posto kućanstava, a ostali koji čekaju višegodišnji projekt tamošnje aglomeracije nemaju gdje sa sadržajem septičkih jama. 

- Bibinje su i mjesto na moru i mjesto koje se bavi turizmom i opasnost za tu djelatnost i za zdravlje ljudi je ogromna upravo zbog ovog razloga, upozorio je Matić.

Dijan je u odgovoru priznao kako postojeći uređaj nema tehničkih mogućnosti za prihvaćanje fekalnih voda iz septičkih jama. U svibnju i lipnju 2019. godine uređaj je prihvaćao i obrađivao fekalne vode oko 20 dana ali se tada dogodilo oštećenje na gravitacijskom podmorskom ispustu, koji se ne popravlja.

-Istina je da cisterne prazne sadržaj septičkih jama na za to nepredviđena mjesta. Više puta smo pokušali dogovoriti s Gradom Zadrom i Gradom Biogradom na moru za prihvaćanje fekalnih voda s područja naših Općina u njihovom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda ali oni to jednostavno ne žele prihvatiti, kaže Dijan.

Izrađen je Idejni projekt novoga uređaja za pročišćavanje otpadnih voda sa 2. i 3. stupnjem pročišćavanja, te je pokrenuta procedura za izdavanje potrebnih dozvola za izgradnju.

- Sada čekamo potpisivanje ugovora o financiranju završetka realizacije projekta aglomeracije Bibinje-Sukošan te kao dio tog projekta i izgradnju novoga uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Izgradnjom novoga uređaja problem pročišćavanja otpadnih voda na području Općine Bibinje i Općine Sukošan bio bi definitivno riješen. Dok se ne realizira projekt izrade novoga uređeja za pročišćavanje otpadnih voda sa 2. i 3. stupnjem pročišćavanja ostaje nam samo i dalje tražiti mogućnost prihvata fekalnih voda iz septičkih jama u skorim pregovorima sa Odvodnjom Zadar i Komunalcem Biograd, naveo je Dijan.

PRIKAŽI KOMENTARE (7)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA