Zadar

PANEL: POMORSKO DOBRO U OKVIRU NOVE REGULATIVE

Bilaver iz Zadra najavio novi Pravilnik koji u obzir uzima pejzaž i utjecaj na okoliš

U organizaciji Županijske komore Zadar, a u suradnji sa Županijskim komorama Dubrovnik, Split i Šibenik, u hotelu Kolovare u Zadru održana je panel rasprava pod nazivom „Upravljanje pomorskim dobrom u okviru nove zakonske regulative".

U organizaciji Županijske komore Zadar, a u suradnji sa Županijskim komorama Dubrovnik, Split i Šibenik, u hotelu Kolovare u Zadru održana je panel rasprava pod nazivom „Upravljanje pomorskim dobrom u okviru nove zakonske regulative". Panel je okupio brojne zainteresirane dionike, u provom redu predstavnike marina, luka, hotelijera, charter tvrtki, ugostitelja, ribarstva i marikulture, predstavnicima lokalnih uprava i samouprava, državnih i županijskih agencija, turističkih zajednica i ostalim zainteresiranih građana.

Cilj panela bio je poticanje razgovora o utjecaju primjene novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama na upravljanje pomorskim dobrom s aspekta ključnih dionika gospodarstva na koje se odnosi.

Okupljene je u ime Zadarske županije pozdravio zamjenik župana Šime Vicković naglasivši da Zadarska županija ima obvezu odgovornog upravljanja pomorskim dobrom.

„S obzirom na činjenicu da je more jedan od naših najvrjednijih resursa, a pomorsko dobro njegova granica s kopnom, moramo učiniti sve što je u našoj moći da pronađemo kvalitetan kompromis i održimo ravnotežu između njegova gospodarskog korištenja i očuvanja. Znamo da upravljanje pomorskim dobrom podrazumijeva i održavanje, i unapređenje, ali i brigu o gospodarskom korištenju temeljem koncesija. Županija svake godine donosi godišnji plan upravljanja pomorskim dobrom, a ja se usudim reći da je naše dosadašnje upravljanje bilo uspješno te da je naš promišljen i sustavan strateški pristup rezultirao činjenicom da smo uspjeli postići vrlo dobar gospodarski razvoj, osobito onaj na području marikulture, ali i održati razinu zaštite prilično visokom", ustvrdio je Vicković dodavši da nova zakonska regulativa, o kojoj se danas raspraljalo na panelu, i županiji i jedinicama lokalne samouprave donosi znatno veću odgovornost, ali ujedno i nešto što se pokazalo izuzetno nužnim do sada - više alata za nadzor.

„Kao svaka novost, i nova zakonska regulativa tražit će određeno vrijeme prilagodbe za sve dionike, no nadam se da će u konačnici pridonijeti održivosti kao ključnom pojmu za upravljanje pomorskim dobrom u cjelini. Zadarska će županija, to mogu sa sigurnošću reći, nastaviti propise provoditi odgovorno i sustavno kao i do sada", poručio je zamjenik Vicković.

Na panelu je sudjelovao i Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture koji je najavio da se uskoro očekuje donošenje jednog od najvažnijih pravilnika, onoga o upravljanju i građenju na pomorskom dobru.

„Vlada će donijeti posebnu uredbu o građenju na pomorskom dobru. Znači, neće važiti Pravilnik o jednostavnim građevinama nego posebna uredba koja će u obzir uzeti i pejzaž, utjecaj na okoliš, određene karakteristike područja na kojem se planira građenje. Time ćemo spriječiti devastaciju obale i okoliša. Smatramo da ćemo na taj način postići ravnotežu između razvoja te očuvanja pomorskog dobra i okoliša", najavio je Bilaver i ponovio da će svim građanima pomorsko dobro i dalje biti dostupno, odnosno da se plaže neće ograđivati niti moći naplaćivati.

Uz Bilavera, na panel raspravi sudjelovali su još i Filip Rogošić, direktor tvrtke LUKA SPLIT d.d. i predsjednik Udruženja luka i brodara HGK, Goran Ražnjević, predsjednik Uprave ILIRIJA d.d., Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d., Roko Vuletić, direktor ISKRA BRODOGRADILIŠTE 1 d.o.o., te Lav Bavčević, izvanredni profesor s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

PRIKAŽI KOMENTARE (4)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA