Zadar

VATROGASNA ZAJEDNICA RASPISALA NATJEČAJ

Bira se novi vatrogasni zapovjednik, Jović se neće javiti

Prijave se podnose u roku od 8 dana od objave natječaja, odnosno do 13. svibnja.

Vatrogasna zajednica Zadarske županije raspisala je natječaj za izbor županijskog vatrogasnog zapovjednika na mandat od pet godina. Na tom mjestu od 2018. godine je Boris Jović, koji je imenovan nakon ostavke dotadašnjeg zapovjednika Željka Šoše. Šoša je ostao predsjednik vatrogasne zajednice i zapovjednik JVP Zadar, gdje je ove godine dobio novi mandat u trajanju od dvije godine. Jović kaže kako se on na novi natječaj neće javiti iz osobnih razloga.

- Tri godine u kojima sam bio na čelu vatrogasne zajednice bile su dosta mirne, pogotovo s obzirom na burnu 2017. u kojoj smo imali katastrofalne požare a onda i veliku poplavu. Imali smo prosječan broj otvorenih požara u sezoni, koje traže najviši angažman zapovjednika pa mogu samo poželjeti da se tako bude i mom nasljedniku, kaže Jović.

Sam vatrogasni sustav doživio je posljednjih godina dosta preinaka te su se novi izbori trebali provesti bez obzira na Jovićev istek mandata. Nije ga odradio cijeloga, jer je zapovjedništvo preuzeo nakon Šošinog odlaska.

- Što se tiče učinjenog u mom mandatu, mislim da smo značajno podigli operativnu spremnost vatrogastva u Zadarskoj županiji. Prošle godine uveli smo novi sustav radio veza, koji nam je ranije znao stvarati probleme, pogotovo u zadarskom zaleđu. Orijentirali smo se na digitalni sustav kakav imaju druge žurne službe, a tu je i pet novih vatrogasnih vozila koja nam uskoro dolaze. Svom nasljedniku pomoći ću koliko god budem mogao, jer ostajem u sustavu unutar JVP Zadar, dodaje Jović.

Kandidati za novog vatrogasnog zapovjednika moraju imati preddiplomski ili diplomski studij s najmanje 10 godina iskustva na poslovima vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima na državnoj, županijskoj ili lokalnoj razini, odnosno kratki stručni studij ili preddiplomski stručni studij od tri godine i 15 godina iskustva na poslovima vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima. Također, moraju imati "posebno zdravstveno stanje i psihičku sposobnost za obavljanje vatrogasne djelatnosti" te položen stručni ispit za vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima.

Prijave se podnose u roku od 8 dana od objave natječaja, odnosno do 13. svibnja.

 

 

PRIKAŽI KOMENTARE (3)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA