Kultura

ZADARSKO KAZALIŠTE

Bogato kazališno i glazbeno ljeto s nekoliko premijera

Klasik hrvatske književnosti, Brešanova "Predstava Hamleta u selu Mrduša donja" u režiji Dražena Ferenčine po prvi put je spojila dvije zadarske kazališne kuće

Klasik hrvatske književnosti, Brešanova "Predstava Hamleta u selu Mrduša donja" u režiji Dražena Ferenčine po prvi put je spojila dvije zadarske kazališne kuće, javlja HRT Zadar. Ujedno prva koprodukcija ovogodišnjeg Zadarskog kazališnog ljeta, svoju će premijeru doživjeti na sceni Kazališta lutaka Zadar 28. lipnja. Pretpremijera je najavljena za 27. a prva izvedba za 29. Lipnja, najavili su na jučerašnjoj konferenciji za medije iz HNK Zadar.

U nastavku ovogodišnjeg Zadarskog kazališnog ljeta, do 2. kolovoza će publika imati prilike pogledati prošlogodišnju produkciju HNK Zadar "A di smo sad moja Stoše" prema tekstu Živka Nižića, u režiji Zorana Mužića.

Tu je i pet gostujućih predstava - Teatra Gavran, požeškog Gradskog kazališta, Teatra Rugantino, Gradskog kazališta mladih i Kazališne družine Ritam igre, kao i osmo izdanje Jazz & Blues festival.

- Prvi dan imamo Freda Wesleya, jednog od najvećih živućih legendi jazz soul glazbe. U Zadar stiže sa svojim bendom i promovira novi album. Drugi na programu je Ratko Zjaca koji dolazi s vrhunskim glazbenikom, bubnjarem Johnom Rileyem i predstavlja svoj novi projekt. Zadnji dan nastupaju Celia Kameni, jedna od vrhunskih interpretatorica stare i nove glazbe i vrhunski napolitanski bubnjar Elio Copolla. Bit će to njihov premijerni nastup u Hrvatskoj, kazao je ravnatelj HNK Zadar Renato Švorinić.

Uz Lapidarij Narodnog muzeja Zadar na kojem ćemo gledati većinu predstava, pozornica Kazališta lutaka Zadar rezervirana je za premijere. Pored spomenute koprodukcije HNK i KLZ, 8. srpnja ćemo gledati premijeru "Dvije žene, pet žena" čiji koncept i koreografiju potpisuje Sanja Petrovski, a izvode članice ZPA. Predstava je nastala u koprodukciji s HNK Zadar, a inspirirana je ženskim likovima iz bajki Ivane Brlić Mažuranić.

Tu je i premijera Drame Plus u koprodukciji s HNK Zadar - predstava "Meso" prema tekstu Lane Šarić u režiji Vinka Radovčića, u kojoj igraju Jelena Miholjević (dugogodišnja članica glumačkog ansambla GDK Gavella iz Zagreba) i Zadranka Iva Jerković (članica ansambla Drame HNK Zagreb). Predstava govori o sukobu majke i kćeri, odrastanju, važnosti fizičkog izgleda u suvremenom svijetu i nasilju nad ženama koje se često nalaze u poziciji seksualnih objekata, a gledat ćemo je 25. i 26. srpnja.
Uz novu web stranicu HNK Zadar, kazališno ljeto ove godine prati QR kod s detaljnim informacijama o programu, ali i dvodnevna glazbena radionica.

- Dolaze nam dva vrhunska brazilska glazbenika, Marcelo Godoy (gitara, glas) i Nema Lopes (udaraljke, glas) koji će imati prilike publiku upoznati s osnovama i strukturom brazilske glazbe u Maloj dvorani HNK Zadar, 2. i 3. kolovoza, istaknuo je ravnatelj HNK Zadar Renato Švorinić.

Ulaznice za sve programe kreću u prodaju u četvrtak, 23. lipnja.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA