Zadar

PITANJE MARKA PUPIĆA-BAKRAČA BEZ ODGOVORA

Bolnica nema statistiku koliko je koji liječnik operirao mrenu oka i ne daje imena doktora koji rade i privatno

Vijećnik je zatražio i da mu se dostavi popis imena liječnika kojima je odobren rad izvan Opće bolnice Zadar u 2024., ali ovdje se ispriječio GDPR.

Županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač uputio je s prošle sjednice Županijske skupštine upit ravnatelju Opće bolnice Zadar, tražeći da mu se dostavi točan broj operacije očne mrene koju je obavio svaki pojedini liječnik na Odjelu za oftalmologiju i optometriju.

Pupić-Bakrač, naime, više je puta iznio tvrdnju da liječnici dr. Suzana Konjevoda i dr. Samir Čanović koriste odjel kao poligon u kojemu vrbuju pacijente za svoju privatnu polikliniku, dok većinu operacija obavljaju drugi liječnici.

- Podaci koje je (ranije) poslao dr. Čulina, iako dobrim djelom falsificirani od strane doktorice Konjevode, u stvari pokazuju i dokazuju koliko je kriminalno stanje na očnom odjelu. Očna mrena je operirana kod 363 pacijenta. Znači, u 250 radnih dana u godini, šest doktora je operiralo 363 pacijenta. To je operacija koja traje 15-ak minuta i najminimalniji standard bi bio da u Općoj bolnici Zadar toliki broj doktora izvede 5 do 6 operacija očne mrene dnevno, a oni izvedu malo više od jedne. Znači, radi se o podbačaju od 500-600 %. Zašto? Pa kad imaš tvrtku koja se bavi istom djelatnošću, paše ti da konkurentska javna ustanova izvodi što manje takvih operacija. Vlasnici Poliklinike Lacrima, Suzani Konjevodi, konkurencija je šefica oftalmologije Opće bolnice Zadar, Suzana Konjevoda. I obrnuto. U tom oksimoronu Konjevoda iz Opće bolnice puta Konjevoda iz Lacrime rezultat je Konjevoda na kvadrat, puni džepove na kvadrat, uz blagoslov Željka Čuline, naveo je Pupić-Bakrač.

Sporna mu je i informacija kako čak 298 pacijenata nije operirano zbog nedolaska na termin.

- Kako je to moguće da toliki broj ljudi koji od mrene vidi slabo ili nikako ne dođe na termin? Jednostavno, ili su doktorica Konjevoda i Čanović odveli ih za rukav u svoju privatnu polikliniku ili su otišli negdje drugdje, jer ne mogu slijepi i poluslijepi funkcionirati godinu-dvije dana koliko treba čekati na operaciju, rekao je Pupić-Bakrač, tražeći da mu se dostavi broj operacija očne mrene svakog doktora na očnom odjelu poimenično za 2022. i 2023. godinu.

Traženi odgovor nije dobio, uz obrazloženje da bolnica ne vodi takvu statistiku.

- U odnosu na pitanja vijećnika Marka Pupić Bakrača, dajemo odgovor kako nismo u mogućnosti dostaviti podatke o imenima liječnika u odnosu na operacije koje su isti izvršili na Odjelu za oftalmologiju i optometriju, sve iz razloga što bi odgovor na navedeno pitanje značio dodatnu analizu i izradu izvještaja, a što nije sadržaj zahtjeva za pristup informacijama. Dakle, navedenim izvještajem ne raspolažemo. Podatke o ukupnom broju operacija u 2023. smo već prethodno dostavili, a broj operacija prema podacima kojima raspolažemo za 2022. iznosi 453, naveo je ravnatelj Čulina.

Vijećnik je zatražio i da mu se dostavi popis imena liječnika kojima je odobren rad izvan Opće bolnice Zadar u 2024., ali ovdje se ispriječio GDPR.

Što se tiče broja liječnika koji na temelju izdanog odobrenja rade u 2024. godini, prema dostupnoj informaciji, 80 liječnika ima izdano odobrenje. I u jednom i u drugom slučaju također napominjemo da se postavlja pitanje zaštite osobnih podataka zaposlenika ako se javnosti predoče njihova imena i prezimena, odgovorili su iz bolnice.

PRIKAŽI KOMENTARE (9)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA