Zadar

"USPJEH OVISI O ZNANJU I HRABROSTI"

Botić pozvala kandidate na prijavu za ravnateljsko mjesto u gradskom vrtiću Sunce

Gradska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić uputila je priopćenje pod naslovom "Trenutni napeti odnosi izvršne i predstavničke vlasti u Zadru moraju se promijeniti" u kojem se dotiče teme upisa u gradske vrtiće i izbora novog ravnatelja/ice "Radosti" i "Sunca" kojeg prenosimo u cijelosti.

Gradska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić uputila je priopćenje pod naslovom "Trenutni napeti odnosi izvršne i predstavničke vlasti u Zadru moraju se promijeniti" u kojem se dotiče teme upisa djece s teškoćama u gradske vrtiće te natječaja za ravnateljsko mjesto u jednom od njih.

- Što se ne radi? U gradskoj upravi Grada Zadra Upravni odjel za odgoj i školstvo kojim ravna jedan od najdugovječnijih pročelnika Joso Nekić ovih je dana neuobičajeno tih, unatoč očiglednim propustima i brojnim pitanjima kako riješiti nagomilane probleme.

Nakon što je što je inspekcijski nadzor Ministarstva znanosti i obrazovanja utvrdio nepravilnosti pri upisu djece s teškoćama u razvoju u dječje vrtiće "Radost" i "Sunce", a na koje više mjeseci uporno upozorava gradska vijećnica Danijela Vukoša, pročelnik Nekić nije se oglasio sa ispravkom osam godina stare Odluke o načinu i ostvarivanju prava na upis u dječje vrtiće u gradu Zadru.

Naravno da pročelnik Nekić nije sam u tom očitom neredu. Netko je također propustio upozoriti ravnateljice vrtića, kad već same nisu radile svoj posao, da vrlo osjetljiv posao upisa vrtićke djece provode protivno zakonima i diskriminirajući djecu sa posebnim potrebama!

Netko je u upravnim vijećima vrtića „Radost" i „Sunce", mjesečno plaćen 300 ili 600 kn, sasvim svejedno (ako su se uhvatili tog posla, mi još od pretprošlog mandata upozoravamo kako bi trebao biti volonterski!), neodgovorno propustio upozoriti na nepravilnosti koje su široj javnosti poznate najmanje nekoliko mjeseci. Onima koji čak primaju naknadu za nadzor rada ustanove kojoj sjede u upravnom vijeću - trebale su biti poznate najmanje par godina od Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju čije provođenje nadgledaju.

Svi ti „neki" imaju svoja imena i prezimena i napokon je došlo vrijeme kad će prije ili kasnije snositi odgovornost za svoj rad ili nerad.

U tijeku je natječaj za ravnateljicu/a dječjeg vrtića „Sunce"; najmanje što očekujemo kao građanke/i ali i kao gradski vijećnici/e kako će odabir kandidata/inje biti isključivo na osnovi sposobnosti i kvalitete prijavljenih. Kao i kolega Enio Meštrović za TZ. nadam se i pozivam sve koji smatraju kako mogu pridonijeti boljem radu vrtića neka se prijave jer o njihovom znanju i hrabrosti ovisi uspjeh natječaja.

Na primjeru Znanstvene knjižnice ozbiljno pozivamo Upravno vijeće vrtića „Sunce" da izbor nove ravnateljice/a provedu prema parametrima sposobnosti, nikako (stranačke) podobnosti, osobito jer je vrijeme neodgovornosti za preuzete obveze završilo.

Mnogi gradski vijećnici, pa i na spomenutom primjeru, svjesni smo ogromnih otpora kojima HDZ-ova izvršna vlast na dnevnoj bazi usporava i opstruira nužne promjene.

Unatoč snažnom otporu HDZ-a potpomognutom nezakonito stečenim novcima i pozicijama, jasno je kako će ovaj sastav većine u Gradskom vijeću Grada Zadra napokon uspjeti provesti volju većine birača i provesti demokratske promjene. Naime, u par mjeseci ovog sastava Gradskog vijeća Grada Zadra, čak je i HDZ-u postalo jasno kako nema prodaje i nema predaje jer nitko od nas nije tamo kako bi se okoristio HDZ-ovim crnim fondovima i pozicijama.

Zato svi članovi/ce HDZ-a koji se nisu upleli u kriminal, vrijeme je da se obrate i napuste jednopartijsku koruptivnu zločinačku politiku koja je ovaj grad i državu odvela u nepravde i siromaštvo. Zar činjenica kako su se diskriminirala djeca sa posebnim potrebama ili što je četvrtina građana na rubu ili preko ruba siromaštva nije dovoljna za osvještenje nakon 30 godina?

Ako umjesto otpora, svi zajedno skupimo glave, imamo bolju šansu uspješno se izvući iz sve težih okolnosti koje nas okružuju. Možemo spriječiti nepravde, siromaštvo, kršenja zakona, oduzimanja prava građana...a koji nas nažalost sve više i dublje okružuju. Ono što se u ovom trenutku ne radi je daljnje gušenje u prošlim jednopartijskim politikama dok pametan svijet unatoč problemima, grabi naprijed.

Gradska vijećnica AM mr.sc.iur. Marjana Botić

PRIKAŽI KOMENTARE (17)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA