Zadar

TEHNOLOZI UZGOJILI DVIJE NOVE VRSTE RIBE

Cromaris izbacio gofa na tržište, a jedini na Mediteranu uzgojili zubatca

Pionir marikulture ne samo u Hrvatskoj već i na Mediteranu, zadarski Cromaris opet je pomaknuo granice uzgoja nove vrste ribe.

Pionir marikulture ne samo u Hrvatskoj već i na Mediteranu, zadarski Cromaris opet je pomaknuo granice uzgoja nove vrste ribe. Nakon brancina, orade i kornatske hame, iz uzgoja je na tržište ovog tjedna izašao gof, a idućeg tjedna će zubatac - "kralj" bijele ribe.

- Nitko ga ne uzgaja. Mi smo jedini na Mediteranu. Počeli smo 2013. godine, ali nismo bili zadovoljni pa smo promijenili tehnologiju, rekao nam je Goran Markulin, direktor Cromarisa. I kakav je? Odličan, vjerujte mi odličan, kazat će direktor Cromarisa.

Najprije treba probati gofa, kojeg na štandu Cromarisa na zadarskoj ribarnici u Zadru te Preku i Zatonu, ljubitelji ribe mogu naći utorkom. Cijena kilograma je 124,99 kuna. U izvozu za Italiju je znatno skuplji. S tog tržišta Cromaris je, prema riječima direktora Markulina, dobio odlične povratne informacije.

Prve godine uzgoja, kapacitet gofa ograničen je na uzgoj od 50 tona, zato je i ponuda svedena na jedan dan, objasnio nam je direktor zbog čega samo utorkom, nakon što se dan ranije obavlja izlov za talijanske kupce.

Ne ide to tako brzo. Sam proces dobivanja gofa od mlađi trajao je skoro tri godine, a vodio ga je tehnološki tim Renate Barić.

Prema informacijama direktora Cromarisa, gof se pokusno uzgaja na jednom mjestu u Španjolskoj te u Grčkoj i u Hrvatskoj - a to mjesto je Zadar.

PRIKAŽI KOMENTARE (5)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA