SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713477600 AND gallery_id = 12034File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713477600, '12034', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Deset koncerata Glazbenih večeri u sv. Donatu za 1,2 milijuna kuna - Vijest - 057info - Zadar

Kultura

ČIME SU ORGANIZATORI OBRANILI TAJ IZNOS?

Deset koncerata Glazbenih večeri u sv. Donatu za 1,2 milijuna kuna

U srijedu 6. srpnja otvaraju se 62. Glazbene večeri u Sv. Donatu, a danas je održana konferencija za medije na kojoj su organizatori predstavili detaljan program.

U srijedu 6. srpnja otvaraju se 62. Glazbene večeri u Sv. Donatu, a danas je održana konferencija za medije na kojoj su organizatori predstavili detaljan program.

Na programu Festivala je 10 koncerata, a za svečano otvorenje rezervirana je ambiciozna produkcija u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar.

Radi se o glazbeno-scenskom djelu hrvatskog skladatelja Bruna Bjelinskog, Petar Pan. Na Forumu 6. srpnja u 21 sat, u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Alana Bjelinskog, ovaj balet u adaptaciji za lutkarski ansambl, izvest će i glumci Kazališta lutaka Zadar u režiji Roberta Boškovića uz sudjelovanje Plesnog odjela GŠ B. Bersa Zadar te suradnju Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar. Koreografiju i scenski pokret potpisuje Milica Cerović, scenografkinja je Vesna Cerić, lutke i kostimi su rad Patricia Aguera Marina, video Ivan Lušičić, a dizajnerica svjetla je Vesna Kolarec.

Svečanost otvorenja treću godinu zaredom prenosit će Hrvatska radiotelevizija što je predsjednica Vijeća GV i pročelnica Dina Bušić nazvala privilegijom koju inače imaju samo nacionalni festivali.

Odmah nakon otvaranja slijedi ciklus Suvremenost rane glazbe, u kojem ravnateljica Koncertnog ureda Zadra Melita Ivković ističe svjetsku premijeru glazbene predstave Hekuba. U njoj će se u izvedbi ansambala Dialogos i Kantaduri, u režiji Sande Hržić, svevremenska snaga grčkog mita susresti s venecijanskom renesansnom finoćom i hrapavom silinom Dalmacije na pragu Otomanskoga carstva. Umjetnička ravnateljica ciklusa, Katarina Livljanić za zadarsku publiku odabrala je još i gostovanja lutnjista Bora Žuljana, ansambla La boz galana te tenora i bas violista Francisca Mañalicha.

Umjetnički ravnatelj Jurica Šoša, potaknuo je članove Papandopulo kvarteta da za četiri saksofona obrade zaboravljene skladbe zadarskih autora i podsjetio da se radi o inicijativi Katice Burić.

Osim zadarskih skladatelja koncertnim prostorima festivala, publika će imati prilike slušati i svjetski repertoar 19. stoljeća. Tako će Zadarski komorni orkestar uz Romana Simovića, izuzetnog solista koji već osam godina za redom dolazi u Zadar i oduševljava svirkom na Stradivariju, izvesti Koncert za violinu i orkestar Jeana Sibeliusa. Ujedno će i zaključiti ciklus izvedbi Brahmsovih simfonija izvedbom posljednje, Četvrte.

Predsjednica Vijeća Glazbenih večeri i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport, Dina Bušić, osvrnula se na proračunsku konstrukciju - "Grad Zadar kao osnivač i organizator kroz produkciju Koncertnog ureda Zadar tradicionalno osigurava najveći iznos sredstava, a to je 870 tisuća kuna, od Zadarske županije smo kroz natječaj ostvarili 10 tisuća kuna potpore, od TZ Grada Zadra 15 tisuća, TZ Zadarske županije 15 tisuća i 200 tisuća kuna od Ministarstva kulture i medija. Uz sponzore se dolazi do ukupnog iznosa od 1.2 milijuna kuna što je standardna cifra koja se vrti posljednjih godina. To i nije veliki iznos za manifestaciju ove vrste u usporedbi s drugim sličnim regionalnim događanjima, ustvrdila je pročelnica Bušić.

 

Konferencija za medije povodom 62. Glazbenih večeri u Sv. Donatu
Foto: Tomi Burčul
PRIKAŽI KOMENTARE (17)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA