Zadar

NAJAVLJEN RAST U SVIM GRADSKIM DRUŠTVIMA

Direktorima i vatrogascima plaće veće 20 posto, ostalim gradskim zaposlenicima 12%

Plaće će rasti direktorima i ravnateljima. Ti iznosi nisu se mijenjali dugi niz godina, a ovim povećanjima za zaposlenike, njihova plaća bila bi u drugom platnom razredu

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić najavio je povećanje plaća svim zaposlenicima gradskih ustanove, gradske uprave, kao i njihovim direktorima i ravnateljima. Plaće vatrogascima trebale bi rasti 20 posto, zaposlenicima gradskih tvrtki i ustanova 12 posto, kao i zaposlenicima gradske uprave.

- Nama je realnost odlazak kadrova, pravnika, ekonomista, ljudi čije su plaće u javnoj upravi na razini srednje stručne spreme u realnom sektoru. Deplasirano je govoriti o uhljebljivanju kada na nekim natječajima imamo stalno otvorena radna mjesta. Inflacija, poskupljenja i veća potreba za zaposlenicima u realnom sektoru taj su problem još više produbila. Pojedina trgovačka društva već su podigla plaće zaposlenicima, ovisno o mogućnostima ići ćemo u nova povećanja, najavio je Dukić.

U zadnjih nekoliko mjeseci vodili su se pregovori sa sindikatima Liburnije, Nasada i Čistoće, a Vodovod je pred potpisivanjem kolektivnog ugovora. Za mjesec dana bit će poznati rezultati razgovora i iznosi koje će biti potrebno izdvojiti za povećanje.

- Plaće će rasti direktorima i ravnateljima. Ti iznosi nisu se mijenjali dugi niz godina, a ovim povećanjima za zaposlenike, njihova plaća bila bi u drugom platnom razredu. Zato je donesena odluka o novoj maksimalnoj bruto plaći, rekao je Dukić.

Podsjećamo, oni su do sada imali pravo na najvišu bruto plaću od 14.750 kuna, a sada bi porasla na 2.390 eura ili 18.000 kuna. Radi se o rastu od dvadesetak posto, a na taj iznos treba dodati i dodatak na godine radnog staža od 0,5 posto. Direktori s najviše godina staža i do sada su imali tridesetak posto veću bruto plaću, a primijene li se dodaci na novi iznos, onima s najvišim stažom plaća će biti preko tri tisuće eura, odnosno oko 18 tisuća kuna neto.

- Mene se često prati po bruto i neto iznosu. Bruto je jasna granica koliko je netko plaćen, sve ovisi o olakšicama. U poslovnom svijetu vrednuje se bruto, ima gradonačelnika s puno većim brutom od mene, ali ja imam veće olakšice, rekao je Dukić.

PRIKAŽI KOMENTARE (16)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA