Zadar

OD JUČER BRODSKI PRIJEVOZ SKUPLJI ZA 4 KUNE

Do Silbe za 53 kuna ove sezone, a 50 kuna je bila cijena prije pet godina

Odlukom Agencije za obalni linijski pomorski promet, od jučer je skuplji prijevoz putnika i vozila prema otocima koji važi za sve brodare.

Odlukom Agencije za obalni linijski pomorski promet, od jučer je skuplji prijevoz putnika i vozila prema otocima koji važi za sve brodare. Prvo je to poskupljenje brodskog i trajektnog prijevoza nakon više godina - u skladu s poskupljenjem života. No, ono nije prvo ove godine. Drugo će biti 1. lipnja kada na snagu stupaju još veće cijene. One neće tada važiti za otočane, one koji imaju subvencionirani prijevoz, ali će im on od jučer biti skuplji za dvije kune. Ostalima će putnička karta biti veća za 4 kuna, a od 1. lipnja za još četiri kune, odnosno za 8 kuna vise u odnosu na sezonske cijene od lani.

Po osobnom vozilu, prijevoz od jučer je veći za 8 kuna, a u punoj sezoni 16 kuna po autu.

Što to znači u primjeni, pitali smo u upravi Miatoursa, dugogodišnjeg koncesionara na liniji Zadar - Premuda, Olib, Silba. Vožnja od dva sata do krajnjeg odredišta povećana je s 35 na 39 kuna, a u sezoni, od 3. lipnja do 2. listopada, iznosit će 53 kune. Prošle sezone je na istoj liniji bila 45 kuna u sezoni koju Agencija određuje godinu dana ranije.

Zanimljivo da je u razdoblju od 2013. do 2017. godina ta cijena bila puno veća i iznosila je 50 kuna. Stalno se radi usklađenje cijena karata. Kada su 2000. godine počele voziti brobrodske linije, onda je na svima cijena bila 16 kuna.

Sada kada kažeš strancu da je 35 kuna, on vadi 35 eura jer mu je to normalna cijena. Začuđeni su kada im se kaže da je to svega pet eura, kažu u Miatoursu.

Cijene morskog prijevoza u Hrvatskoj ne mogu se dijeliti na one za strane državljane i za domaće jer bi to bila diskriminacija, osobito ulaskom u EU. A uvođenjem eura, nema sumnje da će doći do novog usklađenja u cjeniku brodskog prijevoza. Tada će otoci mnogim građanima Hrvatske biti sve udaljeniji.

PRIKAŽI KOMENTARE (3)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA