Zadar

SASTANAK U DNEVNOJ BOLNICI NAKON RAZLIČITIH NAJAVA

Dukić i Čulina obišli gradilište, nisu rekli kad će linearni akcelerator

Dan nakon što su u medijima objavljene njihove različite izjave o dolasku linearnog akceleratora, održan je radni sastanak ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Željka Čuline i gradonačelnika Branka Dukića u ulozi predsjednika Lige protiv raka Zadar.

Dan nakon što su u medijima objavljene njihove različite najave o dolasku linearnog akceleratora, održan je radni sastanak ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Željka Čuline i gradonačelnika Branka Dukića u ulozi predsjednika Lige protiv raka Zadar.  Obojica nisu mogli usuglasiti dolazak uređaja za zračenje onkoloških bolesnika kojeg nabavlja Ministarstvo zdravstva.

Tema susreta Dukića i Čuline bila je nabavka linearnog akceleratora povodom čega su obišli gradilište zgrade Dnevnih bolnica u čijoj će nadogradnji biti smješten uređaj. 

Kako se navodi u priopćenju, ravnatelj Čulina istaknuo je kako je među klinikama i kliničkim bolničkim centrima upravo Opća bolnica Zadar jedina opća bolnica obuhvaćena „Nacionalnim planom oporavka i otpornosti 21-26, u okviru Komponente 5 - Zdravstvo, Reforme 2 i investicije 1 „Nabava opreme za prevenciju, dijagnostiku i liječenje osoba oboljelih od raka", čiji je nositelj provedbe Ministarstvo zdravstva.

- Današnjim radnim sastankom još jednom je potvrđeno ostvarenje svih preduvjeta koji se odnose na kadrove i prostor potrebnih za uspostavu djelatnosti radioterapije. Od strane Povjerenstva za analizu stanja radioterapijske opreme u bolničkim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj (koje je zaduženo za prikupljanje podataka i izradu dokumentacije za nabavu), izrađena je tehnička specifikacija za javni natječaj. Opća bolnica Zadar dostavila je svoje podatke za linearni akcelerator i pripadajuću opremu koja se temelji na elaboratu za bunker koji je izrađen u projektu Dnevnih bolnica, navodi se u priopćenju za javnost.

U nastavku se navode detalji tehničke specifikacije koja je prihvaćena od strane Povjerenstva, odnosi se na: linearni akcelerator za primjenu liječenja radioterapijom kroz intenzitetom modulirane radioterapijske tehnike 3D konformalnom radioterapijoml, IMRT (engl. Intensity-Modulated Radiation Therapy), VMAT (engl. Volumetric Modulated Arc Therapy), CT simulator, pribor za fiksaciju i pozicioniranje pacijenata pri provođenju naprednih radioterapijskih tehnika na specificiranom linearnom akceleratoru i CT simulatoru, digitalnu vodena kupelj za oblikovanje termoplastičnih maski, dimenzija dovoljno velikih da se može koristiti za sve nabavljene termoplastične maske, "Vac-Lok Cushion" - Vakumski jastuci različitih veličina s vakumskim kompresorom, set za tetoviranje markera na koži, Bolusi, sustav za relativnu i referentnu dozimetriju linearnog akceleratora, kontrolu kvalitete linearnog akceleratora, verifikaciju plana zračenja pacijenta i kontrolu kvalitete slikovnih tehnika linearnog akceleratora.

- Obzirom da se radi o velikoj zajedničkoj nabavi koju vodi Ministarstvo zdravstva usuglašena je natječajna dokumentacija a sve u svrhu efikasne i ekonomične nabave, navodi se u priopćenju iz bolnice, ovog puta bez najave dolaska uređaja, ali i završetka radova na Dnevnoj bolnici.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (5)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA