Kultura

POZNATA DJELA U SUVREMENOJ INTERPRETACIJI

Dvije nove premijere Drame plus - Antigona i Proces

Prva premijera iz petog kazališnog programa Drame plus pod nazivom "Svijet postoji i negdje drugdje, u kazalištu!" je Sofoklova "Antigona" u režiji Vinka Radovčića, koja igra u petak od 20:30

U petak i subotu 17. i 18. lipnja u HNK Zadar premijerno će se prikazati dvije nove predstave Drame plus - Antigona i Proces.

Prva premijera iz petog kazališnog programa Drame plus pod nazivom "Svijet postoji i negdje drugdje, u kazalištu!" je Sofoklova "Antigona" u režiji Vinka Radovčića, koja igra u petak od 20:30.

Tragediju o Sofoklovoj Antigoni, kćeri kralja Edipa, djevojci visokih moralnih načela koja se hrabro usprotivila odluci kralja Kreonta da jednog njezinog brata, Eteokla, pokopa prema običaju i volji Bogova, a drugog, Polinika, ne pokopa Drama plus je odlučila prikazati u suvremenoj režiji Vinka Radovčića. Ova klasična priča o borbi između ljudskih i moralnih zakona tradicionalno se smatra jednom od najvećih tragedija svih vremena, a predstavlja i odličan prikaz pogubnog lanca posljedica koje, kao domino kocke, pokrenu slijed tragičnih događaja koje više ništa ne može zaustaviti.

U "Antigoni" Drame plus karakteri likova i njihovi odabiri postat će kompleksniji i zanimljiviji, a Antigonina sudbina pred očima publike postat će nepoznanica, iako smo svi odrasli s mišlju da točno znamo kako i zašto ona skonča. Ova predstava Drame plus zaigrat će na tankoj liniji tradicionalnog i inovativnog, spajajući fundamentalizam klasične grčke tragedije sa suvremenim političkim promišljanjem koje će nas sve nagnati da kroz poznatu antičku priču propitamo trenutne obrasce europske kulture, političkog života i gorućih pitanja današnjice.

Scenografiju, odabir glazbe i kostimografiju potpisuje Vinko Radovčić, oblikovanje svjetla Frane Papić, oblikovanje tona:Mate Petričević, scenografiju Adriano Košuta a inspicijent je Domagoj Lindinger. U predstavi igraju polaznici "Mlade drame": Ramona Žunić, Emma Jurišić, Nevia Bilan, Đina Medić, Dora Perić, Lana Šešelja, Ivana Klepić, Ante Dunić, Mihael Banić, Zara Pedišić, Luna Brodarić, Nina Klarić, Vito Sikirić, Marija Harangozo, Nika Medić, Tončica Bajlo, Nika Radetić i Matej Mitraković.

Druga premijera zakazana je za subotu 18. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru u 21 sat, "Proces" Franza Kafke također u dramatizaciji i režiji Vinka Radovčića.

Začudna, maglovita i tjeskobna atmosfera koja vlada u svijetu pojedinca otuđenog od sebe i od drugih, pod strahovladom sustava koji je nedodirljiv fokus, cilj je inscenacije ovog važnog djela koje će se, u sklopu projekta „Lektira na sceni", približiti mladima, ali i ostaloj publici, suvremenim režijskim pristupom.

Glavni protagonist „Procesa" Josef K. (igra ga Tomislav Šango, član Drame plus već pet godina) običan je, prosječan čovjek koji cijeli život pošteno i poslušno obavlja svoj posao, jednog dana biva optužen za nepoznati zločin i otrgnut od svog, možda pomalo dosadnog, ali ipak njegovog života. Ni kriv ni dužan, ali ni svjestan za što ga se točno tereti, Josef K. ulazi u sudski proces prepun birokracije, nepotizma, papira koji postoje da bi opravdali sami sebe, a ne služili nekoj svrsi. Unatoč svim uloženim naporima da dozna istinu, da dođe do onoga koji nešto zna, da se obrani i povrati svoj život, Josef K. u potpunosti je nemoćan u tom procesu, pred sustavom kojemu Josef K. nije ništa bitniji od nekog psa s ulice.

- Kroz predstavu se pitamo tko je kriv za sudbinu Josefa K.? Uzimajući u obzir jezovitu sličnost koju radnja romana i nesretna priča Josefa K. ima sa zbivanjima i „procesima" u Drugom svjetskom ratu, ali i zločinima protiv čovječanstva diljem kugle zemaljske koji se zbivaju i sada dok radimo na predstavi, postavljamo pitanje kolektivne i pojedinačne krivnje. Poput Josefa K. i mi smo nedavno, doslovno preko noći, otrgnuti od svojih života, obitelji i prijatelja, otuđeni, zatvoreni u prostore koji možda nisu svi bili zagušljivi poput tavana na kojemu se našao Josef K. u svojoj potrazi za odgovorima, ali svakako im je nedostajalo zraka. I naš proces je trajao dugo, bez naznake o njegovom završetku, štoviše - još uvijek se u njemu nalazimo.

Kako smoći snage unutar sebe, od čega se sastoji naš nagon za preživljavanjem, što nam daje motivaciju da idemo dalje? Ljudski duh, poput vode, uvijek nađe put. Što mu je, osim hrane i vode, potrebno da opstane i u najtežim situacijama? Nada, ali i zajedništvo koje upravo pronalazimo u kazalištu kojemu se, kao i publika s neopisivim veseljem i stvaralačkom pobudom vraćamo kroz inscenaciju ovog neporecivog književnog klasika, piše Vinko Radovčić.

U predstavi igraju polaznici "Velike drame": Tomislav Šango, Gabrijela Šuljić, Vito Sikirić, Tonka Klarin, Anuška Priska Klapan, Tonka Bušić, Matej Mitraković, Adam Zrilić, Nika Radetić, Luna Mikulec, Mareta Torbarina, Anja Lukić, Ecija Tudorović, Tijana Mandić, Luigi Rados i Toma Maté.

Obje premijere izvode se uz generalno pokroviteljstvo Grada Zadra, Upravnog odjela za kulturu i šport te uz pokroviteljstvo Zadarske županije.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA