Zadar

NA PRAZNOM MEĐUNARODNOM VEZU DO KRAJA TRAVNJA

FOTO: Talijanski trajekt Rhapsody na zimovanju u Gaženici

Na međunarodnom gatu luke Gaženica ovih se dana vezao putnički brod koji će tu biti na zimovanju.

Na međunarodnom gatu luke Gaženica ovih se dana vezao putnički brod koji će tu biti na zimovanju.

Brod MV Rhapsody uplovio je u Zadar Cruise Port - Putničku luku Gaženica 9. siječnja i prema trenutnim informacijama ostaje do 20. travnja 2023. godine u mirovanju s 20-ak članova posade talijanske nacionalnosti, doznajemo od Rebeke V. Pevec, generalne menadžerice ZIPO-a. Radi se o putničkom trajektu talijanske kompanije Grandi Navi Veloci (GNV) koji je izgrađen 1996. godine u francuskom brodogradilištu Chantiers de l Atlantique, Saint-Nazaire.

Pevec je navela i tehničke podatke trajekta kojem je matična luka iz koje inače isplovljava Genova u Italija, a plovi za luku Porte Torres na Sardiniji. Rhapsody je BRT 44,307 t, dužina 172 m, širina 30 m, gaz 6,7 metara a maksimalna brzina 23,5 čvora. Može maksimalno primiti 2,650 putnika i 708 vozila.

Zbog čega je brod došao u Zadar na vez, to nismo uspjeli doznati. Tijekom korona perioda, Gaženica je bila privremena luka za dva kruzera i za jedna tehnički brod. Bolje nego da zjapi prazna do dolaska prvog kruzera, a s obzirom na to da je Zadar ostao bez međunarodne linije za Italiju. Od priveza talijanskog broda korist će imati Lučka uprava Zadar koja ga naplaćuje. Posada broda trebat će i usluge brodskog agenta, priveza, peljara, Čistoće za odvoz otpada i Luke Zadar d.d. za opskrbu vodom, itd.

No nije dobro da se Gaženica pretvori u luku za takozvani mrtvi vez međunarodnih brodova.

PRIKAŽI KOMENTARE (3)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA